Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Vår politik krossar glastaken för hundratusentals kvinnor

Kom inte och tala med oss om glastak för kvinnor, skriver flera vänsterpartister i en replik till Annika Strandhäll och Ingrid H Amrén, Socialdemokraterna.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Magdalena Andersson får gärna bli statsminister, men då behöver hon också ha Vänsterpartiets stöd" skriver flera representanter för Vänsterpartiet i Gävleborg.

Bild: TT

Annons

Det är anmärkningsvärt att läsa Socialdemokraternas argument för varför Vänsterpartiet förväntas agera dörrmatta åt socialdemokratin.

Läs insändaren: Magdalena Andersson kan krossa glastaket

Under sommaren genomfördes en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven, vilket resulterade i att Vänsterpartiet stoppade hyreshöjningar för närmare tre miljoner svenskar. Vore det inte rimligare att tänka sig att Socialdemokraterna vid det här laget förstått att det inte är personen, utan politikens innehåll som är avgörande för vårt stöd.

Nu har Stefan Löfven avgått och en ny socialdemokratisk partiledare söker stöd av riksdagen för att kunna tillträda som statsminister. Förhandlingar mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet för att släppa fram Magdalena Andersson har pågått under hela hösten. Förhandlingarna med Vänsterpartiet påbörjades först i fredags. Detta trots att det varit öppet uttalat att Vänsterpartiet vill förhandla och inte kommer att rösta för en politik som vi inte har haft inflytande över. Och varför skulle vi göra det?

Annons

Annons

Vi ser gärna Magdalena Andersson som statsminister för Sverige. Att det blir bra för en kvinna är dock inte tillräckligt för oss, vi vill också att det ska bli bra för alla andra kvinnor i Sverige. Det vi sett under de senaste trettio åren med nedskärningar, privatiseringar och skattesänkningar, är att Sverige blivit ett kallare och hårdare samhälle. I många avseenden är det framförallt kvinnor som drabbas hårdast. När inte den ekonomiska tryggheten finns för att kunna lämna män som våldför sig på dem, när arbetsbelastningen gör en sjuk, när det efter åratal av slit slutar med en fattigpension. Magdalena Andersson får gärna bli statsminister, men då behöver hon också ha Vänsterpartiets stöd. Det stödet kräver att Vänsterpartiet behöver få inflytande över politikens innehåll, så att Sverige kan vända utvecklingen och bli ett mer jämlikt samhälle igen.

Kom inte och tala med oss om glastak för kvinnor, vi representerar den breda massan i samhället som har de lägst satta glastaken. Vår politik krossar glastaken för hundratusentals kvinnor, inte bara en. För att få våra mandat kräver vi att vi också får inflytande på samma villkor som övriga partier som ingår i regeringsunderlaget. När vi stoppade marknadshyrorna visade vi att våra väljares röster inte kan ignoreras eller tas för givna. Vill Magdalena Andersson och Socialdemokraterna bilda regering med Vänsterpartiets mandat är det bäst att ha den läxan i åtanke.

Annons

Samuel Gonzalez Westling, Partistyrelsen, från Gävleborg

Olle Jonsson, ordförande Vänsterpartiet Hudiksvall

Petra Modée, ordförande Vänsterpartiet Nordanstig

Yvonne Oskarsson, ledamot i kommunstyrelsen i Ljusdal

Eva Blomberg Svensson, ordförande Vänsterpartiet Bollnäs

Emelie Lundh, ordförande Vänsterpartiet Ovanåker

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy