Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ovanåker

Läsartext
Surdeg, pizza och tunnbröd

Vilken helg det blev i Långhed i helgen när bakintresserade möttes för bakkurs. Det var ett arrangemang där Långheds bygdeförening och Janssons bröd i Ljusdal höll i bakkursen tillsammans.

Detta är en läsartext.

Hela bagargänget samlade i bagarstugan i Långhed.

Annons

Lina Lundmark, surdegsbagare och ägare av Janssons bröd sedan 2011 och Margareta Englund, restauranglärare och projektledare i Långhed hade planerat och genomförde kursen. Deltagarna kom från Bromma, Bollnäs, Hudiksvall, Ljusdal och Alfta.

Det var en helgkurs som inleddes på lördagen med fika och genomgång innan dagen drog igång med många degar och avslutades med fantastiska surdegspizzor. Deltagarna som kom långväga ifrån bodde över på Långhedsgården eller på Gästisbacken i Alfta.

Annons

Annons

Margareta Englund, projektledare i Långhed, pratar om tunnbröd och dess historia innan bakandet drar igång i bagarstugan.

Söndag morgon drog igång tidigt då deltagarna skulle baka av sitt frukostbröd i god tid innan frukost. Sedan gräddades det många limpor och andra bröd liksom att både mjukt och hårt tunnbröd bakades i den vedeldade bakugnen. Bröd är och har varit grunden i människors föda världen över och på kursen pratas det bland annat om fördelar med fullkorn, långa jästider, surdeg, kulturspannmål, brödkusiner och tunnbrödskusiner.

Lina Lundmark, Janssons bröd i Ljusdal, berättar engagerat för kursdeltagarna om härligt surdegsbröd.

Att gå på kurs och få en rejäl dos med bakning är populärt och när det är både lunch, pizza, tunnbröd och mycket bröd att ta hem förutom trevlig samvaro så är många intresserade. Lina och Margareta ska ha en kurs i januari igen och den är fullbokad redan.

Under våren kommer projektet Kulturarv möter framtid att arrangera fler baktillfällen så det finns chans för fler att gå kurs.

Margareta Englund

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy