Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vindkraft i Söderhamn

Insändare
Klokt beslut av kommunen att inte nyttja veto mot vindkraften

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Gunnar Stattin

Annons

Kommunen har fattat ett klokt beslut att inte utnyttja sin vetorätt gällande den havsbaserade vindkraften utanför Söderhamn. Nu kan processen ha sin gång beträffande miljökonsekvensbeskrivningar i tillståndsprövningen för vindkraften. Många av de frågor som ställts i en lång rad insändare under det senaste året kommer förmodligen att kunna besvaras om processen får ha sin gång. Den havsbaserade vindkraften är en viktig komponent för att vi ska kunna ställa om till ett hållbart samhälle. I det läge vi befinner oss i dag är olägenheter som en förändrad horisontlinje ett lyxproblem om det nu kan upplevas som ett problem. Motståndet kanske främst består i en rädsla för det som är obekant. Det finns dock fördelar med att bygga vindkraften i havet mot att göra det på land. Havsbaserad vindkraft behöver inte servicevägar som vindkraft på land gör och sparar därmed skog som annars skulle huggits ner. Områdena skyddas också från bottentrålning och blir därmed skydd för livet i havet. Större vindkraftverk medför att färre verk behöver byggas för att täcka vårt energibehov.

Annons

Annons

Hur beredda är de som ordar högst mot vindkraften att ställa om och leva ett mer energisnålt och miljövänligt liv? Skippa bilen? Minska konsumtionen? Låta bli att googla på nätet? Är man medveten om den klimatkris vi är mitt uppe i?

Vi tror att även vindkraftmotståndarna om 10 år inser att vi borde skyndat fortare med sol och vind på grund av de konsekvenser vi kommer att få uppleva. De intäkter som vindkraftsverken genererar för kommunen bör bland annat satsas på en utveckling av hållbar energiproduktion inom hela kommunen genom att till exempel installera solpaneler på samtliga kommunala fastigheter med ett bra läge.

Ulf Elfström

Benny Gustavsson

Karin Solum

Staffan Reinius

Marie-Louise Rahm

Marie Stistrup

Eva Wastenson

Gunnar Olsson

Kicki Delvert

Jörn Delvert

Iris Nordman

Jan Nordman

Lennart Renöfält

Christina Åström, aktiva i Fridays For Future Söderhamn

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy