Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ljusdal

Insändare
Förskola eller förvaring?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Förskolan i Ljusdal behöver mer resurser, tycker insändarskribenten. Bilden är hämtad från en annan kommun.

Bild: Alexandra Sundberg

Annons

Förskolan har i dag tydliga styrdokument som talar om barnens rätt till utbildning samtidigt som de ska få trygghet och omvårdnad. Läroplanen är tydlig och barnkonventionen har blivit lag. Så långt är allt bra men sedan då?

Under många år så har resurserna till förskolan blivit sämre, nyckeltalen gör att barngrupperna blivit mycket större men inte fler personal. Hur kan det vara okej för kommunen att inte följa Skolverkets rekommendationer om antalet barn i grupperna? All forskning säger små barngrupper men de styrande gör tvärtom.

Annons

Barnen är ju vår framtid och en bra grund för fortsatt god skolgång och hälsa ska läggas i förskolan. Hur kan det då få fortsätta att sparas och sparas? Vi hör bara att det finns inga pengar!

Det finns ett förslag om obligatorisk förskola från två års ålder! Hur tänker man där? Hur kan det vara bättre att som tvååring tvingas in i dessa stora sammanhang med massor av barn och få vuxna om omsorgsbehovet inte finns och vårdnadshavare finns hemma?

Annons

Som läget är nu så är det många förskolor där arbetstidslagen inte kan efterföljas på grund av för låg ordinarie bemanning. Vi kan inte alltid ta rast inom fem timmar som lagen säger och paus existerar inte ens, vi är glada om vi kan smita iväg på toa. Arbetsgivaren är skyldig att se till att arbetstidslagen efterlevs, ändå måste vi skrika och larma om dessa förhållanden.

Arbetskläder är en självklarhet för många yrkeskategorier medan vi i förskolan får hålla med egna kläder och skor/stövlar för alla årstiders behov. Vi får mat, snor, kiss, bajs, färg, lera och slitna knän på våra kläder.

Att ständigt ha höga krav på sig, att veta vad som förväntas av mig, men inte få rätt förutsättningar att leverera detta, gör att många av oss pedagoger tappar gnistan för vårt jobb och många brakar in i den berömda “väggen”. Vem tar ansvar för vår, och även barnens, arbetsmiljö? Med rätt förutsättningar, det vill säga utbildade pedagoger, mindre barngrupper och ändamålsenliga lokaler så har vi världens bästa jobb.

Med dagens förutsättningar så har vi ett arbete som suger all must ur oss och arbetsglädjen slocknar allt mer, tyvärr. När vi summerar detta så ser vi allt färre som vill utbilda sig till förskollärare. Inte alls svårt att förstå. Dyra studier och dålig löneutveckling samt urusla arbetsförhållanden lockar inte tillräckligt många.

Styrande i Ljusdals kommun, ta ert ansvar Nu! Snart är det val.

Medlemmar i Förskoleupproret

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy