Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ljusdal

Insändare
Börja med att ge oss tillräckliga resurser

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Nadja Östlund Groop, Henrik Nyblad

Annons

Återigen läser vi i Ljusdals-Posten (20/10) om de dåliga resultat Ljusdals kommun redovisar när det gäller våra niondeklassares betyg. Följande dagar kunde vi läsa om antipluggkultur (21/10) och därefter ett nytt verktyg för att se över kompetensen i skolan (22/10).

Vi i Lärarförbundet tycker att vi hör försvinnande lite från förvaltningen när det gäller resurser. Det talas om föräldrars utbildningsnivå och pluggkultur bland eleverna och absolut, det måste vi också ta med som viktiga faktorer. Dock nämns knappt ett ord om att skolan även behöver mer pengar och att insatser behöver göras för att säkerställa en god kompetensförsörjning.

Annons

Istället har de senaste åren har präglats av nedskärningar, besparingar, nyckeltal som inte är anpassade efter skolornas och barnomsorgens behov och ett evigt tal om budget i balans – men elevernas resultat kan inte förbättras genom att färre personal ska göra mer under sämre förhållanden. Vi måste börja med att se till att förutsättningarna finns och budgeten måste anpassas efter verksamheternas behov, inte tvärtom.

Annons

Läs mer om Ljusdals-Postens artiklar om skolan: Skolsituationen i Ljusdal

Vi personal i skolan måste få äga vår verksamhet. Vi måste ha tillräckligt med tid för att planera vår verksamhet och vi måste kunna göra de inköp som krävs. Vi måste ha en löneutveckling som speglar utbildningen, ansvaret och kompetensen. Vi måste öka personaltätheten så att vi hinner med våra arbetsuppgifter samtidigt som vi kan vara fler vuxna bland barnen och eleverna för att skapa trygghet och studiero. Det måste finnas marginaler på skolorna så att vi (även när det inte är pandemi) kan vara hemma när vi är sjuka med vetskapen att det finns tillräckligt med personal på skolan för att täcka upp.

Parallellt med detta kan vi jobba med antipluggkultur och att öka respekten för skolan och lärarna, inte minst genom att vårdnadshavare talar gott om skolan hemma och visar tillit till lärarnas arbete – men kommunen måste fokusera på resurserna.

Annons

Skolans personal har i åratal kämpat, och i många fall lyckats, med att ge eleverna de kunskaper och förutsättningar de behöver trots undermålig arbetsmiljö och löneutveckling. Om eleverna inte uppvisar de resultat vi önskar så beror det inte på att vi ute på golven inte gör allt vi bara förmår. Det är personalen som varje dag räddar upp skolorna och ständigt kompenserar för de bristande resurserna – men vi kan inte trolla mer än vad vi redan gör.

Styrelsen för Lärarförbundet Ljusdal

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy