Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ljusdal

Insändare
Liberala satsningar för framtidens generation!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Några av liberala röster som skriver om skolan, från vänster: Harald Noréus, Maud Jonsson och Henrik Estander.

Bild: Privat, Carole Tärnudd, Arkivbild

Annons

Den 21 september 2017 beslutade utbildningsnämnden att arbeta för en ”Välskött skola”. Syftet med satsningen var att skapa en välskött skolorganisation genom riktlinjer för styrning och ledning av skolorganisationen. Ett projekt som började 2017 och ska vara slutfört 2022.

Med anledning av de rapporter som framkommit om skolresultaten i kommunen höjs ett varningens finger – hinner utbildningsnämndens ordförande få satsningen i hamn? Med utgångspunkt i de resultat som redovisats, i synnerhet pojkarnas resultat, är vi inom Liberalerna allt annat än nöjda. Resultaten är som vi ser det i det närmaste katastrof.

Annons

Annons

Siffrorna för pojkarnas resultat i kommunerna är nedslående, 2019 var det 69.1 procent som klarade kunskapskraven och 2021 har vi sjunkit till 56.1 procent. Den nedåtgående trenden är inte annat än ett haveri och kan inte bortförklaras med den enkla ursäkten att det skulle råda anti-pluggkultur i hela kommunen.

Läs mer om Ljusdals-Postens artiklar om skolan: Skolsituationen i Ljusdal

Att hävda att anti-pluggkulturen råder är ett rent antagande, för någon kartläggning om denna kultur har aldrig gjorts. Siffrorna för flickornas resultat 2019 var 73 procent och för 2020 73.9 procent. Skillnaden mellan pojkarnas och flickornas resultat är påtagliga och mycket oroande. Helt klart behöver killar mer stöd i skolan som de skulle kunna få om lärarna i sin tur fick mer stöd och resurser.

En välskött skola borde innebära att skolan kännetecknas av höjda kunskapsresultat och en god arbetsplats för lärare och elever och därmed en positiv inverkan för motivation och lust att lära.

I budgetalternativet som vi i Liberalerna och Ljusdalsbygdens parti presenterade ville vi öka budgetramen för skolverksamheten med ytterligare 10 miljoner kronor. Vårt syfte var att kraftigt höja lärarlönerna, satsa på uppdaterade läromedel och utreda varför våra elever inte når högre resultat.

Annons

Nu går vi snart in i 2022. Valår. Möjlighet till ett maktskifte. Jämlikheten bland elever i våra skolor måste förbättras. Framtidens generation är prio ett!

Henrik Estander, kommunalrådskandidat, Maud Jonsson, Harald Noréus, Suzanne Blomqvist, Sarah Andersson, Liberalerna Ljusdal

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy