Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Kommunen måste börja förbereda sig för ett akut byggstopp

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Magnus Östin

Annons

"Konsekvenserna av en cementkrisen är så stora så de kan inte inträffa." Så tycks många resonera just nu. Dessvärre tyder allt på att vi just nu är närmare krisen än någonsin. I bästa fall handlar det om en cementransonering, i värsta fall handlar det om ett totalt byggstopp.

Den 31 oktober gick Cementas tillstånd ut för kalkbrytningen i Slitetäkten. Täkten står för cirka 75 procent av den cement som används i Sverige. Nu står brytningen still.

Annons

För att undvika den värsta cementbristen har riksdagen röstat igenom en särskild lag som möjliggör för regeringen att pröva en ansökan om förlängt tillstånd. Lagändringen trädde i kraft den 15/10 2021 men regeringen har ännu inte fattat något beslut i frågan.

Samtidigt har flera miljöorganisationer sagt att de kommer att överklaga regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen. Skulle domstolen ta upp ärendet kan man också komma att återkalla regeringens beslut. Om så sker innebär det att Sverige står inför ett omfattande byggstopp.

Annons

I och med den mycket osäkra situationen har Cementa gått ut och varnat om att det finns "en betydande risk att störningarna kommer att bli avsevärda" och att i så fall "alla de cementprodukter som Cementa har tillgängliga kommer att bli föremål för kvotering."

Byggföretagens konsekvensanalys visar att redan veckorna efter att fabriken i Slite slutat leverera cement kommer tre av fyra nya bostäder inte att kunna byggstartas och flera stora infrastrukturprojekt stoppas eller fördröjas. Totalt hotas 175 000 jobb enbart i bygg- och anläggningsbranschen. Räknar man med andra direkt påverkade branscher hotas sammanlagt 280 000 jobb.

Det finns en växande oro bland våra medlemsföretag. Känslan var länge att Cementa var "too big to fail". Nu inser fler och fler att vi kan stå inför ett akut byggstopp. Det finns bygg- och anläggningsföretag som redan aviserat att man tvingas varsla om leveransen av cement inte säkerställs.

Men frågan är, hur stor insikt har beställarna om vad vi står inför?

Annons

Har kommuner, myndigheter och andra beställare börjat förbereda sig för det faktum att vi inom några veckor kan stå inför ett akut byggstopp? Är krisplaner och konsekvensanalyser framtagna? Det är inte särskilt länge sedan Corona-pandemin bekräftade vikten av samhällsberedskap för att kunna stötta näringslivet under en kris.

Bygg- och anläggningsbranschen har en nyckelroll i återstarten av Sverige efter pandemin. Därför måste Cementkrisen lösas – för jobben, ekonomin och klimatet.

Anders Hansson, Byggföretagen Gävleborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy