Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nordanstig

Läsartext
Berättarkväll: Längtan efter ett brev!

Detta är en läsartext.

Elsie Bäcklund Sandberg.

Annons

Det var breven, de efterlängtade, skrivna med stålpennan, vacker handstil och med omsorg, värme och kärlek.

Breven som höll ihop en familj, men som inte var samlad.

Sågtäktens Bygdegårdsförening i samarbete med ABF Hälsingekusten, välkomnade varmt till Berättarafton i bygdegården.

Elsie Bäcklund Sandberg inledde kvällen med att Lisa Wallström berättat, att hon hade brev som familjen skrivit till hennes och KarlJohan Öbergs far, Andreas när han gjorde sin militärtjänstgöring i Östersund 1913-1914.

Annons

Annons

Elsie blev kontaktad, för att göra något av breven. En stor glädje och förmån. Breven skrevs ner precis som det var skrivna, med den tidens sätt att skriva, långa stycken, inte många punkter eller kommatecken och för den tiden sättet att uttrycka sig på.

Ett varmt tack riktades till Lisa som gav möjligheten att få ta del av breven. Tyvärr kunde inte Lisa och KarlJohan delta vid berättarkvällen.

Kvällen inledes med en tillbakablick över hur det såg ut i Sågtäkten omkring 1913.

Därefter övergicks till breven. Andreas, en älskad, ihågkommen son och bror numera, Beväringsmannen 54 Öberg vid 11 kompaniet i Östersund. Saknaden var stor!

Brev skrivs till Andreas från hela familjen. Brev fyllda med kärlek, omtanke och undran över hur livet är. Men också tankar från en orolig mor, är han hungrig, får han någon mat, fryser han, är det kallt däruppe i norr.

De skriver om oro över att vädret inte möjliggör att lägga ut fiskeredskapen i sjön. Ingen fångst, inga pengar att leva av!

Breven ger ännu mera insikter över en fiskares och hans familjs hårda liv, där tillgången av fisk betydde allt för att kunna leva och försörja sig.

Berättarkvällen kretsade kring brev från 1913-1914.

Annons

Ett krävande liv men där det också fanns glädje, styrka och sammanhållning. Det fanns hopp och en tro på att, allt skulle ordna sig. Tillsammans delade de längtan, glädje, sorg och utmaningarna i livet!

Med glädje informerades om att Hudiksvalls museum kommer att ta hand om breven.

Alla bär vi på en historia värd att bli berättad och lyssnad till! Ett kulturarv att vårda!

Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy