Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Vi har rätt till bättre arbetsmiljö

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Mats Eriksson, LO-ordförande Gävleborg Dalarna.

Bild: Anders Nordlén

Annons

Skyddsombuden är de anställdas utsedda företrädare som arbetar för en god och säker arbetsmiljö på arbetsplatsen. Det är viktigt att tydliggöra att arbetsmiljön alltid är arbetsgivarens ansvar. Skyddsombudens uppdrag är att påvisa brister och föreslå åtgärder.

Det behövs fler skyddsombud. Det är inte längre en politisk självklarhet.

Det är nämligen inte alla som delar LO:s uppfattning om att utan skyddsombud så skulle Sveriges arbetsplatser bli otryggare, tystare och farligare.

Annons

Annons

Det finns politiska krafter i högerpartierna i riksdagen, inklusive SD, som vill ta bort skyddsombud. Vi vill att de ska veta att vi är många fler som vill ha skyddsombuden kvar. Därför firar LO:s medlemsförbund skyddsombudens dag varje år. I år firar vi 27 oktober.

Skyddsombudens dag är en dag när vi inte bara ska tacka skyddsombuden för det viktiga arbete de gör. Vi vill också lyfta vad som behöver göras ytterligare för att förbättra arbetsmiljön på våra arbetsplatser. Problemet handlar ofta om kunskap när det gäller lagar, regler och förordningar.

Vi har oftast välutbildade skyddsombud, men våra arbetsgivare behöver också utbilda sig. Det gäller inte minst den psykosociala arbetsmiljön. Hälften av alla arbetsgivare brister i det förebyggande arbetet säger Arbetsmiljöverket.

Lagar ska följas, även när de gäller arbetsmiljö. I snitt dör ungefär en arbetare i veckan efter olycka på arbetsplatsen. Ännu fler dör av sjukdomar som uppstår på grund av deras arbete. Det är för dåligt för ett modernt samhälle.

För att det ska upphöra krävs ett systematiskt arbetsmiljöarbete med ett större fokus på att förebygga och göra riskbedömningar. Vi vill också ha företagshälsovård i alla branscher. En företagshälsovård som ska arbeta med förebyggande insatser.

På det sättet får våra skyddsombud rimliga förutsättningar att utföra sitt uppdrag.

Annons

En annan sak som är viktigt för att må bra på sitt jobb är anställningstryggheten. Därför vill vi att alla fler jobb ska vara tillsvidare och på heltid. Otrygga villkor skapar stress och psykisk ohälsa i många branscher.

Annons

Vi vill ha ett tryggt arbetsliv med schysta villkor, både välutbildade arbetsgivare och skyddsombud och en väl fungerande företagshälsovård. Då får vi en bättre arbetsmiljö.

Mats Eriksson, ordförande LO-distriktet Dalarna och Gävleborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy