Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Sluta nedmontera Norrland – det är här framtiden växer!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Henrik Estander (L).

Bild: Christer Nilsson

Annons

Norrland utgör nästan 60 procent av landets yta och det är här nutida och framtida investeringar kommer få bäst genomslag. Det finns möjlighet att nyttja den potential som Norrland erbjuder. Under årtionden har nedmonteringen varit ett faktum och lämnat spår i form av tomma hus i många orter – skatteintäkterna lyser med sin frånvaro. Människor har flyttat både frivilligt och ofrivilligt. Service, verksamheter och annat drabbas vilket leder till att ännu fler behöver lämna för att få samma förutsättningar och möjligheter som resten av landet. Förändring behövs.

Investeringarna måste öka. Inte minst när det kommer till fungerande struktur för bredband och nätverksuppkoppling. Dagens samhälle kräver att it-infrastrukturen fungerar. Det finns även vägar i det här landet som norrlänningar nyttjar varje dag – vägar som riksdagen inte verkar känna till och än mindre vill ta ansvar för. Hela 12,7 procent av hela landets vägar är av dålig kvalitet och medför en fara för bilisterna, större delen av de dåliga vägarna finner vi i Norrland. Såväl bredband och nätverk som kördugliga vägar är ett krav för att samhället ska växa. Vi måste ge människor möjligheterna att bo kvar, starta och driva företag, lämna sina barn på skolan – att helt enkelt ha ett fungerande vardagsliv.

Annons

Annons

Fyra av fem arbetstillfällen skapas i små och medelstora företag. Det är viktigt att det blir enklare att driva företag. Regelkrånglet måste minsta och fokus ska ligga på att ge företagare mer tid åt att utveckla sin verksamhet. Många företag möter kostsamma och tidskrävande regleringar, det handlar både om breda skattefrågor och mer specifika kommunala bestämmelser. Ett nytt förhållningssätt till företagandet behövs.

Kunskap och bildning bryter barriärer. En likvärdig skola är en förutsättning för att alla elever ska få samma möjligheter – oavsett var du bor. I det svenska skolsystemet ska alla kunna utvecklas. Lärare som tar sig an de största utmaningarna ska ha höger löner och tydliga karriärvägar - särskilt i Norrland. Det ska finnas stolthet i yrket och ha goda förutsättningar i vardagen. Lärares uppdrag ska vara tydligt och man ska få använda sin tid till undervisning. Framtiden börjar i klassrummet.

Att skapa större jämlikhet i hela landet är nödvändigt. Det behövs mer tillväxt, innovation och välfärdsservice. Riksdagen behöver ha ett Norrlandsperspektiv som säkerställer att Norrland tas i beaktande vid beslutsfattande.

Elise Backman (L), riksdagskandidat Västernorrlands län

Henrik Estander (L), riksdagskandidat Gävleborgs län

Anne Kotavuopio Jatko (L), riksdagskandidat Norrbottens län

Pär Löfstrand (L), riksdagskandidat Jämtlands län

Hans-Peter Carlson (L), riksdagskandidat Västerbottens län

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy