Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ljusdal

Insändare
Replik: Gönczi svarar Rohdin om äldrevården

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Carole Tärnudd, Arkivbild

Annons

Den förre detta L-politikern Lennart Rohdin ställer frågan i en insändare i Ljusdals-Posten: Vad säger Ljusdals politiker om äldreomsorgen?

Jag hoppas Rohdin inte väntar sig ett enkelt svar. Uppenbarligen finns det flera svar. Omsorgsnämndens politiker anser att de behöver mera resurser för att upprätthålla verksamheten och värna kvaliteten i äldreomsorgen. Det har framförts ett antal gånger till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Dessa önskemål har avslagits varje gång.

Annons

Annons

Rohdin beskriver flera väl insatta personers mycket illavarslande beskrivningar av äldreomsorgen på nationell nivå! Det finns all anledning att bli alarmerad. Dock behöver det sägas att jag inte upplever att Ljusdals äldreomsorg är lika illavarslande som de beskrivningarna. Ljusdal har länge värnat sin äldreomsorg bättre än många andra kommuner. Ljusdals äldreomsorg är också kostsammare än många andras.

Med det sagt finns det brister även här. Även här känner sig många i personalen pressade, slitna och stressade. Även här finns det många gamla och anhöriga som upplever frustration i väntan på insatser de upplever att de behöver.

På grund av den negativa ekonomiska bilden, som omsorgsnämnden står inför, får den ta ställning till ekonomiska besparingsförslag som nämnden inte finner det rimligt att gå med på. Exempelvis en neddragning av personaltätheten eller minskning av korttidsplatser.

För att slippa få en lika dramatisk beskrivning av verksamheten som Rohdin har återgivit i sin insändare har nämnden, som sagt, vänt sig till kommunstyrelsen för att få ett ekonomiskt tillskott till sina ramar. Väl medvetna om att kommunens ekonomi i stort mår mycket bra för tillfället.

Precis som Rohdin skriver upprepade gånger har svaret alltid blivit ”Omsorgsnämnden måste spara”.

Med andra ord har olika politiker i kommunen olika saker att säga om äldreomsorgen i Ljusdal.

László Gönczi (MP) ordförande i Ljusdals omsorgsnämnd

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy