Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ljusdal

Insändare
Assistansbeslut kan strida mot lagen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Nadja Östlund Groop

Annons

Omsorgsnämnden i Ljusdals kommun har för att klara budgetramen 444 miljoner kronor 2022 beslutat att "lägga ut all verkställighet av personlig assistans på entreprenad med en beräknad besparingseffekt om 2,5 miljoner kronor." Detta efter budgetärendets enda omröstning där M, C, L och LB vann över S, V och MP.

Ärendet har efter beslutet 29 september vållat debatt och protester bland annat för att besparingen bara blir en bråkdel av vad som beslutats.

Annons

Annons

Jag har sett något tänkvärt i tidningen Kommunalarbetarens nätupplaga. Visserligen är artikeln fem år gammal men kan ändå vara av värde för fortsättningen av ärendet.

I Helsingborg tog vård-och omsorgsnämnden beslut om att privatisera den kommunala personliga assistansen. Beslutet överklagades av kommuninvånare till förvaltningsrätten.

”Enligt förvaltningsrättens (i Malmö) mening är frågor om att konkurrensutsätta kommunal verksamhet i sig av sådan principiell beskaffenhet och större vikt för kommunen att beslut i frågorna ska fattas av kommunfullmäktige”, citerar tidningen rättens beslut.

Nu spelade detta tydligen ingen roll i det här fallet eftersom vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg fick mycket kritik, tvärvände och backade från beslutet.

Med tanke på ovan nämnda exempel ska det bli intressant att följa hur det går med ärendet i Ljusdal.

Pär Jonsson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy