Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Alfta

Läsartext
Tunnbrödets väg från hagen till magen

Vi ser fram emot att kunna visa den fina filmen som berättar och beskriver allt som sker under vägen för att bli ett gott tunnbröd. Just nu går filmen under arbetsnamnet Tunnbrödets väg från hagen till magen.

Detta är en läsartext.

Nu är det snart dags att kunna avnjuta brödet som gräddas i vedeldad stenugn i Långhed. Foto: Peter Hoelstad

Annons

Det är filmaren Peter Hoelstad, nyinflyttad till vårt område med mångårig erfarenhet inom filmproduktion, som fått uppdraget att filma och sätta ihop denna viktiga film. Filmen är en del i projektet Kulturarv möter framtid som Långheds bygdeförening bedriver tack vare ekonomiska medel från Utveckling hälsingebygden via Landsbygdsfonden. Filmen är tänkt att väcka nytt intresse och skapa förståelse för allt som sker runt tunnbröd innan det går att breda på smöret och ta en härlig tugga. Filmen ger också igenkänning och känslan av att vilja baka blir stor.

Annons

Annons

På gården Hans-Ols odlas det korn av bonden Roger Jonsson och sedan mals den på Tewekvarn för att sedan göras till deg och bakas till bröd. Foto: Margareta Englund

Bonden Roger Jonsson på gården Hans-Ols i Hässja har stor kunskap kring att odla. Roger sköter sin jord så att den ger bra skörd. Jorden kan inte bara ge och ge utan den måste få näring också för att kunna ge bra skörd med bra näring. Rogers mjölkkor ger jorden naturlig näring vilket är ett fint kretslopp som fotograf Peter försöker fånga vilket kräver passning och tålamod om själva ”görandet” ska fångas på film och det ska det!

Grunden till god skörd är en bra och näringsrik jord. Jorden måste skötas om med stor förståelse och kunskap. Jorden kan kännas smutsig men oj oj så viktig. Titta ner där du står och känn kraften! Foto: Margareta Englund

Filmen sätter fingret på fotosyntesen och kretsloppet i naturen. Dessa fenomen som vi alla måste vara medvetna om och hantera med kunskap.

Under vintern ska filmen sammanställas och just nu planeras det för filmrelease i Långhed torsdagen den 24 februari. Då bjuds lärare in som ska få första titten då målgruppen i första hand är skolelever i skolan. Förhoppningsvis ser lärarna möjligheterna med filmen för att användas i undervisningen. Tunnbrödsakademin deltar vid releasen och står för produktion av en handledning till filmen.

I maj kommer sedan filmen att publiceras bredare och ni har alla en fin film att vänta.

Margareta Englund, Alfta

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy