Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Vi behöver satsa på vården – nu!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Maria Eilertsen

Annons

Covid-19-pandemin har slagit hårt mot hela världen, hela Europa och Sverige, men i synnerhet mot Gävleborgs län. I statistiken kan vi finna att 37 368 personer i länet har smittats varav 562 individer har avlidit med sjukdomen – det är viktigt här att skriva "med", då även personer som avlidit av andra orsaker än covid ändå registrerats som covid-döda om de diagnosticerats med viruset i fråga.

Annons

Uppsala län, som har betydligt fler invånare än Gävleborg, har ungefär lika många smittade som Gävleborg, men färre döda. Vad beror detta på?

Annons

Jo, det som framförs i debatten är att vi har fler äldre, vi har en lägre utbildningsnivå etcetera, fast är det verkligen detta som är förklaringen?

Knappast! Det finner vi ganska snabbt om vi tittar på Värmlands län som i mångt och mycket är likt Gävleborg både till åldersstruktur, utbildning och hälsoläge, om än att Värmland har några tiotal tusen fler medborgare. I Värmlands län har 223 personer avlidit med covid-19 och endast 21 000 har smittats.

Gävleborgs problem måste då rimligen ligga i något annat, och problemet är högst troligt Region Gävleborgs organisation samt dess styrning och ledning!

Vi står nu i ett läge med en stor vårdskuld samtidigt som stora delar av vårdpersonalen bokstavligt talat är slutkörda. Med bakgrund av detta är det anmärkningsvärt att de styrande i vår region nu prognosticerar att Region Gävleborg kommer att gå med nästan en hel miljard kronor i överskott år 2021. Nära en miljard som de styrande avser att lägga i de redan välfyllda skattkistorna.

Vi i Sjukvårdspartiet Gävleborg anser att det här är fel läge att fylla på regionens konton – vi behöver satsa på vården, och det nu!

Fredrik Röjd, Sjukvårdspartiet Gävleborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy