Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ljusdal

Insändare
Vad säger Ljusdals politiker om äldreomsorgen?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Lennart Rohdin, Ljusdal, riksdagsledamot (fp) 1993-98.

Annons

Nyligen var Hela Hälsinglands ledarskribent Lilian Sjölund på Ljusdals bibliotek för att samtala om sin senaste bok ”Mamma, min storasyster och jag?”. En mycket stark bok om den vånda och vanmakt som vårdtagare och kanske särskilt deras anhöriga kan känna inför mötena med kommunernas äldreomsorg. Men, var fanns Ljusdals politiker?

Den statliga Corona-kommissionen levererade i dagarna en svidande rapport om hur Sverige mötte pandemin och hur den drabbade inte minst de allra sköraste – de för vilka äldreomsorgen är avsedd. Redan i vintras konstaterade kommissionen i sin första rapport att kommunernas äldreomsorg är både underbemannad, underfinansierad och underutbildad. Vad säger Ljusdals politiker om det? Gång på gång blir svaret: omsorgen måste spara!

Annons

I den nyss utkomna boken ”Vad händer nu? Välfärden efter corona” skriver Tobias Baudin, ordförande i Kommunal och om några dagar ny partisekreterare i Socialdemokraterna, att ”förhållandena inom svensk äldreomsorg talar sitt tydliga språk.” Han fortsätter att där ”har många år av nedskärningar lett till skral bemanning, osäkra anställningsvillkor, bristande kontinuitet, otillräcklig kompetens och fragmenterade driftsformer. Arbetsmiljön är tung och många gånger ohållbar. Pressade tidsscheman stjäl arbetsglädjen ur personalen.” Vad säger Ljusdals politiker? Omsorgen måste spara!

Annons

Trots att de äldre i vårt land blir allt fler och som andel av befolkningen, har äldreomsorgen under lång tid fått maka på sig i kommunernas budgetar. Av en sammanställning som nyligen publicerades i Dagens Samhälle – veckotidning för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) – framgår att ökningen av andelen 80+ av befolkningen i Ljusdals kommun är bland de allra högsta i hela landet de kommande tio åren – från 7,3% av befolkningen 2031 till 11,5% år 2031 eller ytterligare runt 750 äldre invånare. Vad säger Ljusdals politiker? Omsorgen måste spara!

Enligt SKR kommer behovet av ny och utbildad personal i äldreomsorgen kommande tio år att öka dramatiskt. Är det väsentligt annorlunda i Ljusdals kommun än på andra håll? När Ljusdals-Posten i somras kunde meddela vilka som kommit in på gymnasieskolans olika utbildningar var det många, många på en rad utbildningsprogram. På Vård- och omsorgsprogrammet var det 6 (!) elever.

Annons

Hur tänker Ljusdals politiker se till att äldreomsorgen framöver ska kunna möta kraven på en värdig omsorg om våra allra sköraste? Det inte minst coronan avslöjat brister i så hög grad? Svaret: Omsorgen måste spara!

Lennart Rohdin, Ljusdal, riksdagsledamot (fp) 1993-98

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy