Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Vindkraften en nyckel för industriexpansionen i norr

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Att främja snabbt utbyggd vindkraft är en fråga om att säkra industriell konkurrenskraft, arbetstillfällen och välfärd" skriver insändarskribenterna.

Bild: Johannes Berndalen

Annons

Hela landet blickar mot norra Sverige. Hundratals miljarder kronor ska satsas på vätgasomställningar, fossilfritt stål, kritiska mineraler, skogsprodukter och industrilösningar. Satsningarna bidrar till en hållbar framtid och ger jobb och välstånd i Norrland. Men industrins omställning kräver el, mycket el. Ska den vara möjlig måste elproduktionen inte bara vara koldioxidfri utan även billig och byggas ut snabbt. Vindkraften är en avgörande bit i pusslet för att bygga industrins, Norrlands och Sveriges framtid.

Svensk industri satsar nu stort på att ersätta fossil energi med grön el. Omställningen handlar om att både stoppa klimatutsläppen och säkra konkurrenskraften på en global marknad som efterfrågar klimatneutrala produkter. Inom industrin är vi optimistiska när det gäller Sveriges tekniska och kommersiella förutsättningar att nå målet om nettonollutsläpp av växthusgaser år 2045. Men vi ser med oro på de politiska låsningar som finns i energidebatten och särskilt kring vindkraften.

Annons

Annons

Hela samhället ska elektrifieras. Enorma investeringsplaner för att leda den gröna omställningen fokuseras nu kraftigt till norr. I centrum för detta står god tillgång på förnyelsebar el till låga priser. Vi har god tillgång och överskott idag, men om 10–15 år kommer det inte se ut så, om vi inte bygger ut elledningar och elproduktion.

Behovet av el i Sverige väntas vara minst dubbelt så stort redan inom 20 år. Det centrala är nu att möta detta behov. Det är inte en fråga om att välja mellan vindkraft och kärnkraft, så som det ofta låter i debatten. Det ena utesluter inte det andra, men utbyggnaden av elproduktionen måste påskyndas här och nu – och vindkraften är det kraftslag som går snabbast att expandera för att leverera grön el till låga priser.

Utbyggnaden av vindkraften har varit stark de senaste åren, men nu är det allt färre vindkraftverk som beviljas tillstånd. Svensk politik måste samlas för att undanröja hinder för ny grön elproduktion.

En rad politiska reformer behövs omgående för att möjliggöra elektrifieringen. Det krävs expansiva mål för elförsörjningen. Elnäten måste byggas ut och moderniseras. Tillståndsprocesser måste förenklas och förkortas. Klimatnyttan av investeringar i elproduktion måste väga tyngre vid tillståndsbeslut. De ekonomiska incitamenten för kommuner att bidra till elektrifieringen måste öka.

Annons

Att främja snabbt utbyggd vindkraft är en fråga om att säkra industriell konkurrenskraft, arbetstillfällen och välfärd. Utbyggnaden är också ett måste för att nå nationella utsläppsmål och säkra en hållbar framtid. Norra Sverige har alla möjligheter att ta täten i utvecklingen.

Fredrik Nordqvist, affärsområdeschef energi, Holmen

Michael Palo, direktör för affärsområde järnmalm, LKAB

Rickard Qvarfort, chef för affärsenhet Hofors, Ovako

Mikael Källgren, affärsområdeschef förnybar energi, SCA

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy