Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Alfta

Läsartext
Tunnbrödsbak hela helgen i Långhed

Succén var given med Nik Märak som tunnbrödsbakstra. Det var tredje gången Nik kom och träffade många som ville lära mer om tunnbröd och baka tunnbröd i den fina bakugnen i Långhed.

Detta är en läsartext.

Lördagsbagarna. Samtal om tunnbröd är viktigt. Vilken glädje.

Annons

Det var kurs både lördag och söndag och nu finns det tolv bagare som kan berätta om sina erfarenheter kring helgen och tunnbrödsbakandet. Det bakades både hårt och mjukt. Det bakades med och utan jäst, med surdeg och även utan hävningsmedel.

Salt är en viktig komponent i ett välsmakande tunnbröd såklart men för att ett tunnbröd ska bli bra krävs väldigt mycket: tålmodiga bagare, fin torr ved, en bonde som producerat fin säd, en bagarstuga med fungerande redskap som spjolkar och fjölar, ett gott vatten och sen otroligt mycket passion för tunnbröd!

Annons

Annons

Nik Märak, bakstra, bagarlärare som gillar att komma till Långhed.

Kursen med Nik Märak innebar en heldag där även fika och lunch ingick. Tack vare pågående projekt, Kulturarv möter framtid, så kan Långheds bygdeförening arrangera dessa bakdagar. Planering pågår inför att Nik ska komma i vår på 2022 års tunnbrödsvecka.

Vilken lycka att baka tunnbröd.

Nu närmar sig jul och bygdeförening planerar för grötmys med julsånger med Jennie Eriksson från Alfta fredag 3/12 och sen har vi julmarknad lördag 4/12. Välkomna.

Margareta Englund

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy