Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hudiksvall

Läsartext
Resa med ”Bergsjökoa”

Detta är en läsartext.

Bo Johansson och Anders Martinsson berättar

Annons

Hälsingtuna Sockens Hembygdsförening bjöd in till kulturkväll den den 21 oktober.

Bo Johansson och Anders Martinsson berättade om hela ”Bergsjökoas” historia. Namnet kom från klockan som klämtade fram på loket. Vi fick följa med på en resa från slutet på 1800-talet till mitten på 1900-talet. 1895 bildades NHJ (Norra Hälsinglands Järnväg) och den smalspåriga järnvägen blev klar 1896. Kapten Jacob Crafoord ledde arbetet.

Annons

Annons

Resan gick från Östra station i Hudiksvall över Östanbräck-Strömsbruk-Jättendal-Bergsjö och tillbaka. Resan tog 2 timmar och 30 minuter. Efter vägen lastades trävaror, gäss och jordgubbar bland annat. Flera i publiken kände väl igen ”Bergsjökoa” och kunde berätta om släktingar som jobbat på banan med olika arbetsuppgifter. Till exempel att elda utifrån under personvagnen för att det skulle bli varmt under vintern. Alla fina stationshus såg olika ut och i Östanbräck finns fortfarande ett kvar.

En av vagnarna finns i Jädraås. Den kan man ta en tur med under sommaren.

Lilian Holmgren

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy