Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vindkraft i Söderhamn

Insändare
Kommentar till Centerpartiets ja till vindkraftpark

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Arkivbild, Olle Larsson

Annons

C motiverar sitt beslut att säga ja till vindkraftpark vid Storgrundet med följande 9 punkter. Här följer mina kommentarer:

”Att vi vill öka andel förnyelsebar energi i energisystemet.”

En vacker målsättning, men det innebär inte att man måste förstöra stora delar av Söderhamns skärgård. Det är bara att flytta ut vindkraftverken några mil österut, så uppnår man detta syfte utan att förstöra stora delar av skärgården. Det skulle dock innebära en kostnadsfördyring för ägaren av vindkraftverken. Uppenbart tycker C, att det är viktigare med en högre vinstmarginal för ägaren av vindkraftverken, än att bevara Söderhamns skärgård. WPD Offshore är ett tyskt företag, med dotterbolag i Sverige, som inte har betalat någon skatt i Sverige under de senaste fem åren och sannolikt aldrig kommer att göra det.

Annons

Annons

”Att grön energi stärker såväl Söderhamn som regionens attraktivitet för nuvarande näringsliv som etablering av nya företag.”

På vilket sätt skulle detta ske? Det har inte skett på någon annan ort, där vindkraftverk har byggts. Så varför skulle vindkraftverk i Söderhamn avvika från detta? Energimarknaden är en internationell marknad, där elen vanligtvis inte konsumeras där den produceras. Energibolag skriver ofta långtidskontrakt för sina elleveranser. Det innebär, att WPD förmodligen skriver avtal med tyska eldistributörer och leverera all producerad el i Söderhamn till Tyskland. Detta är mycket sannolikt, eftersom elpriset är mycket högre i Tyskland än i Sverige. Och självklart säljer företag sin produkt, där de får mest betalt.

”Att vi är övertygad att detta kommer leda till fler arbetstillfällen i Söderhamn och fler företag.”

Detta har inte skett på någon annan ort där vindkraftverk har byggts. Så varför skulle detta ske i Söderhamn? Visserligen har WPD nyligen anställt en person på deltid, men det kan väl ändå inte vara det som C menar med fler arbetstillfällen. Vad är det för företag, som skulle etablera sig i Söderhamn på grund av närhet till vindkraftverk och förstörd skärgård? Denna typ av påståenden måste rimligtvis styrkas utifrån en verklighetsbaserad analys och inte bara genom en allmän förhoppning.

”Att vi aktivt ska jobba för att få till så många fördelar som möjligt när det gäller hamnarna, infrastrukturen, näringslivet i vår kommun.”

Annons

Det kan man rimligtvis även göra utan vindkraftverk i en förstörd skärgård.

”Alla förutsättningar finns i samband med en stor grön industriinvestering.”

Annons

Storslagna överpretentiösa uttalanden, som är ett mycket vagt påstående, kräver ett förtydligande. I annat fall kan uttalandet bara avfärdas som rent trams utan koppling till verkligheten.

”Att en etablering av vindkraftsparken även leder till etablering av vätgas i kommunen, det är något vi kommer arbeta för.”

Det finns inget samband mellan en etablering av en vindkraftpark och en etablering av vätgasproduktion. Svea Vind Offshore har tecknat avtal med Gävle Hamn om etablering av vätgasproduktion i Gävle för regionens industri och vägtransportsektor samt börjat teckna avtal med regionens kunder. Därigenom torde det inte vara så sannolikt, att en ytterligare produktion av vätgas skulle läggas i Söderhamn.

”Att bygdemedlen från vindkraften kommer förstärka skärgårdsutvecklingen.”

Nu börjar argumenten bli löjeväckande. På vilket sätt skulle en liten penning kunna förstärka den förstörda skärgården? Nu måste C förklara sig.

”Att bygdemedlen från vindkraften kommer stärka föreningslivet.”

Att för all framtid förstöra delar av Söderhamns skärgård, för att några föreningar ska få några tusenlappar under en tidsbegränsad period, är rent vansinne. Om det är viktigt för kommunen att stärka föreningslivet ekonomiskt, så bör kommunen göra det inom sin egen budgetram i stället för att ta emot allmosor för en förstörd skärgård.

”Att C sa ja även till den förra ansökan från WPD på Storgrundet.”

Jaha! Vilket lysande motiv till vindkraftsetableringen. Att man har samma uppfattning som tidigare i frågan.

Lennart Taflin, fastighetsägare i skärgården

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy