Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bollnäs

Insändare
Hur farligt är vattnet i våra kranar?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Hur farligt är vattnet i våra kranar? frågar sig insändarskribenten.

Bild: TT Nyhetsbyrån

Annons

I Bollnäs kommun har vi ett av Sveriges bästa vatten från källor i Flästa, som kontinuerligt kontrolleras innan det går ut till oss konsumenter. Men en reflektion från mig är, hur är kvaliteten på vattnet när det kommer ut i våra kranar?

Vattenledningarna som går ut till oss konsumenter börjar med (PVC) som kopplas över till kopparrör i våra lägenheter. Koppar var ett vanligt material i bland annat vattenkärl under åren 1800 och tidigt 1900. På den tiden så behandlade man insidan av kärlen med tenn (så kallad förtenning). Då man ansåg (visste) att koppar avgav farliga ämnen som inte var bra för hälsan!

Annons

Annons

Jag förstår att man i dag anser att den risken är försumbar då vattnet inte står längre tid i rören åtminstone under dagtid. Men min fråga är: Nattetid står det mer eller mindre stilla.

I lägenheten där jag bor, är kallvattnet så varmt att man tror det är varmvatten kranen man vridet på. Alltså har vattnet stått stilla lång tid för att hinna bli så varmt, och då kan det ju också ta åt sig av rörens kopparväggar. Man får spola minst en minut för att få den rätta temperaturen så att det blir drickbart.

Har man då bråttom på morgonen (som jag tror många har) kanske man använder vattnet som det är till matberedning eller dricka direkt.

En bra start på morgonen är ju att dricka ett glas vatten, gärna kolsyrat som jag och många andra gör, och man tycker kanske också att man kan ta vattnet som det är och ställa in det i kylskåpet en stund, så blir det ju kallt ändå (vill kanske spara på vattenförbrukningen, ekonomin spökar ju överallt) men vattenkvaliteten blir ju inte bättre av det.

Vi vet att vatten är det viktigaste livsmedel vi har. Men kan vara livshotande och smittbärande om man använder det på fel sätt.

Bland annat sprids legionärsjukan av varmvatten som har för låg temperatur vid uppvärmningskällan (har själv råkat ut för det). Sjukdomar som tyfus, cancer vid förekomst av uran, radon, arsenik och liknande ämnen och kanske mycket mer än vad vi redan vet.

Tänk på det och låt inte bekvämligheten och ekonomin styra!

J. Olsson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy