Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Arbrå

Läsartext
Mycket verkstad för SPF Seniorerna Arbrå

Uppskattat blev det studiebesök som SPF Seniorerna arrangerade på Bruks, eller Bruks Siwertell Group, som den koncern heter, som företaget numera ingår i. För Arbråborna torde ändå Bruks vara det namn man känner till och använder.

Detta är en läsartext.

Intresset var mycket stort bland besökarna

Annons

En ganska stor grupp SPF-medlemmar, faktiskt fler kvinnor än män, vilket något förvånade oss fördomsfulla, hade infunnit sig för att höra vd Pär Eriksson berätta om företagets historia från 1959, när företaget bildades av bröderna Bror och Erik Eriksson från gården Bruks i Roren.

Man började med att tillverka traktorvagnar och flishuggar. Pär berättade att företaget flyttade till Arbrå 1963 och att familjen sålde företaget 1989. Flera ägarbyten, försäljningar och köp har ägt rum och 2006 köptes företaget av JCE Group Aktiebolag. Pär sade vidare att medan man till för cirka tio år sedan haft egen tillverkning av maskiner för skogindustrin, så arbetar man numera med så kallad outsourcing, det vill säga att man köper in färdiga komponenter och det är bara själva monteringen av egna produkter som nu sker i Arbrå.

Annons

Annons

Pär Eriksson berättar hur monteringen av maskiner sker

I dag tillverkas flera olika transportörer, rotreducerare och mobila huggar. Viktigt är också leveransen av reservdelar och, berättade Urban Persson, där ligger Bruks i framkant med den fina, snabba service man kan erbjuda när något kvickt behöver åtgärdas. Pär skojade litet om att det inte sällan är fredagskvällar som man ringer in för att få hjälp men att med den lojala personal man har kan man ofta vara på plats redan nästa morgon för att ge service – även om det är en lördag.

Många var överraskade av att det var så rent och tyst i verkstaden.

Efter några problematiska år har företaget gått bra, de senaste tre åren, och 2021 väntas också bli ett mycket bra år. Bruks har i dag 70 anställda och omsätter 250 miljoner kronor. Bruks maskiner och reservdelar levereras till mer än 40 länder.

För de flesta av besökarna var det första gången de besökte Bruks och många uttryckte hur värdefullt det varit med den information man fått. Arrangören, SPF Seniorerna, var mycket nöjda med dagen och började omgående fundera på vilka fler aktiviteter som skulle kunna locka gamla och nya medlemmar. Återigen kunde vi denna dag glädjas åt att några nya ansikten syntes och därmed hoppas på en växande förening.

Kristina Pennlöv

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy