Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ovanåker

Läsartext
Kulturarv möter framtid – delar och söker kunskap

Under veckan som gick har det varit fokus på fantastiska mathantverkare i Sverige. Det har varit SM i Mathantverk. Ett SM som innebär att väldigt många av de tävlande träffas och delar kunskap med varandra och får ny inspiration i samband med fantastiska föreläsningar som berör.

Detta är en läsartext.

SM i Mathantverk gav många rekordmånga medaljer till Hälsingland.

Annons

Margareta Englund från Långheds bygdeförening deltog och satt i en jurygrupp, bakade tunnbröd med kulturspannmål av olika slag och byggde nätverk. Att knyta kontakter och utifrån dem sedan vidare kunna sprida tankar kring lokalt företagande med tanke på råvarors förädling i framtiden, där kulturarvet finns med, är en viktig del i pågående projekt i Långhed. Det finns oerhört stor kompetens i vårt avlånga land och Eldrimner har gjort stora avtryck och fortsätter att göra liksom Matvärden i vår region.

Årets föreläsningar handlade om allt från att som ungdom ta över ett jordbruk och forma det till sitt eget med fokus på att producera hållbart till hur du tar hand om din surdeg på bästa vis för att skapa det bästa brödet. Hur det är att bedriva ekologiskt jordbruk i England berättades det om via länk och Adam utanför Örebro berättade om sin utvecklingsresa på Jannelunds Gård och vid prisutdelningen på kvällen fick Adam silver för sin korv. Glädje!

Annons

Annons

Forskning pågår kring att använda de ursprungliga sädessorterna vid tunnbrödsbak. Bagaren Sebastien Boudet låter sig imponeras!

Begreppet Resilince återkommer hela tiden under Eldrimners konferens.

Betydelsen av ordet resilince används mycket inom forskning och i diskussionen om vad vi människor behöver göra för att säkra en framtid på planeten. Tareq Taylor, Ulrika Brydling, Sebastien Boudet liksom andra tog upp detta och uttrycker, både på plats på konferensen i Östersund och i sitt aktiva yrkesliv, att tillsammans med medvetenhet så går det. Sebastien berättade om sitt engagemang kring projektet ”ett nytt recept för skolmåltider” och lika är det för Tareq och Ulrika på deras uppdrag.

Tareq Taylor var en av föreläsarna och med stor kraft pratar han kring resiliens.

Nätverket för tunnbrödsbagare bakade tunnbröd utifrån ett forskningsperspektiv där olika kulturspannmål användes. Forskningsledaren Karin Gerhard från SLU höll i försöken tillsammans med nätverksamordnaren Anki Berg. Säd från b.la. Hälsingland, som mals på Tewe- och Hallenskvarn användes, och odlaren Annika Sahlin från Ljusne fanns på plats. Tunnbrödsbagare från norr till söder och bakade både med och utan surdeg.

Rekordmånga medaljer tilldelades Gävleborgs mathantverkare. Ljusnan har redan uppmärksammat att både Lars Mittjas och Hägersgård fått silver respektive brons – Långhed säger grattis och önskar att fler börjar producera mathantverk.

Margareta Englund

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy