Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Söderhamn

Läsartext
Självbiografi med lokal anknytning

Detta är en läsartext.

Boken är en självbiografi skriven av Claus Wulf, sammanställd och bearbetad av Christina Karlsson.

Annons

Nu finns boken "Spår av en bonde – Minnen" tillgänglig på biblioteken och den finns att köpa hos några av hembygdsföreningarna i Hälsingland. 

Boken är en självbiografi skriven av Claus Wulf, sammanställd och bearbetad av Christina Karlsson. 

Claus Wulf föddes i Hamburg 1930. Redan som treåring bestämde han sig för att bli bonde – något han sedan höll fast vid under kriget och efterkrigstiden. Mot alla odds och trots att man i familjen ansåg det som en omöjlig framtid, påbörjade Claus en lantbruksutbildning efter avslutad grundskola. I lantbruksutbildningen ingick att göra utlandspraktik, och det var så Claus kom till Sverige. Här visade det sig att drömmen om en egen gård skulle kunna gå i uppfyllelse – något som var helt omöjligt för en yngling i Tyskland som saknade såväl pengar som fädernegård att ta över. 

Annons

Annons

Efter avslutad praktik erbjöds han omgående arbete i södra Sverige. Sedan följde några år av utbildning varvat med anställning på olika gårdar. Vägarna bar till  Strängnäs och en utbildning till mjölkkontrollassistent, som i sin tur ledde till arbete i Hälsingland. Här gick till slut drömmen om en egen gård i uppfyllelse, via hårt arbete och olika arrendegårdar. 

Boken, som tar sin början i 1900-talets Tyskland, ger en pojkes bilder, upplevelser och minnen från tiden efter första världskriget, tiden före och under andra världskriget, ynglingens upplevelser av efterkrigstiden i Tyskland och vidare till invandrarens upplevelse av det nya hemlandet Sverige och livet som bonde. Det är också ett stycke historia avseende lantbrukets utveckling i såväl Tyskland som Sverige, med övergången från häst till traktor, 60-talets "mjölkpension" och omställningen till allt större gårdar. 

Boken är intressant ur flera aspekter och har, trots krig och motgångar, en positiv ton och berättarglädje från pärm till pärm. Några kapitel känns också aktuella så här i svallvågorna efter konferensen Remember – React, om antisemitism. Det är så lätt att dra hela grupper eller folk över en kam, och gå miste om individperspektivet. Och just därför är det så viktigt och intressant med självbiografier och enskilda personer som berättar sin historia!

Claus, idag 90 år, bor nu i sitt senaste byggprojekt – en ombyggd ångsåg vid Florsjöns strand. 

Boken "Spår av en bonde - Minnen" är  en inbunden bok i mjukband med A-4-format och omfattar 200 sidor. Den är nu tryckt i en mindre upplag och säljs bland annat via Mo hembygdsförening. 

Christina Karlsson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy