Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bollnäs

Läsartext
Glimtar från 50 år av kulturmiljövård i Bollnäs

Erik Nordin – arkitekt och fd länsarkivarie – gav glimtar av sitt 50-åriga arbete med styrmedel för skydd och bevarande av värdefulla kulturmiljöer.

Detta är en läsartext.

Erik Nordin

Annons

Föredraget illustrerades med ett stort antal bilder på byggnader och miljöer.

Lagar har stiftats sedan 1920-talet och framåt. Allt ifrån kyrkor till fornminnen (exempelvis Cronstedts milstolpar), byggnadsminnen, kulturmiljöer och kulturreservat. Finansiering och bidrag utgår till stöd för insatser på dessa områden. Till exempel renoverades lokstallarnas fönster med sådant stöd.

Annons

Rådgivning om lämplig utformning av hus och tomt är en central uppgift för Länsarkivarien. Exempelvis för att påverka utformningen av typhus för byggare.

Annons

På 60-talet framträdde en ny stadsbild i många svenska städer. Hela kvarter med träbebyggelse revs. Den gamla rutnätsstaden ersattes av torgmiljöer med varuhus och parkeringsdäck. Detta drev fram översyn av kulturhistoriska miljöer och byggnadsinventeringar. Av länets cirka 110 byggnadsminnen finns sex i Bollnäs.

1973 gavs finansiellt stöd till energibesparing genom bland annat isolering och nya fasader i plåt för Blomstergårdarna i centrala Bollnäs.

1982 kom rapporten om Kultur och turism i Ljusnandalen med beskrivning av sevärdheter och skönhetsvärden.

1986 fick vi plan- och bygglagen, som sänkte skyddsnivån. Det blev i princip bygglovsfritt på landsbygden och ansvaret flyttades över till kommunerna.

Byggnadsminnen och områden med interiöra kvaliteter i Bollnäs är gårdarna Rehnstedtska och Renshammar samt områdena Öster, det magnifika området vid kyrkan samt Blomstergårdarna.

1986 uppdrogs åt länsmuséet att totalinventera kulturhistoriska miljöer och byggnader i Bollnäs samt komma med ett förslag till bevarandeprogram. Hus och områden ska ha en historia och vara en betydelsebärande miljö. Här kan man tänka på Betjäningsgårdarna och SJ-området. Men också Ekströmska huset (1913), Sundénska huset (1934), Blomstergårdarna, Muséet, NK-huset, Handelsbanken 1929 (Jacob J:sn Gate), Krokanen/Tingshuset.

Annons

Annons

Vi har fått se arkitektoniska nyheter som viljan att möblera gatorna med träd, terasseringar för insläpp av kunder och varor, ”överkragning” på Långgatan mm. På senare tid sticker även nya Resecentrum och Wilhelminapassagen ut.

Projektet Hälsingegårdar 1996-97 ledde så småningom fram till att Gästgivars fick status som världsarvsgård 2012 och en skärmutställning 2020 om Jonas Wallströms schablonmåleri.

Ett stort tack till Erik Nordin för hans engagemang.

Benny Johansson, Bollnäs Senioruniversitet

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy