Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nordanstig

Insändare
Nordanstigs kommun måste sluta fega med kulturen – inför enprocentregeln

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

På kommunfullmäktige den 25/10 kommer förslaget till Nordanstigs nya kulturstrategi upp till beslut.

Bild: Roxanne Nilsson

Annons

I Nordanstig står vi inför flera stora investeringar, renoveringar och nybyggnationer. I dessa projekt och processer menar Vänsterpartiet att kommunens kulturutövare och kulturentreprenörer måste få plats och bli en naturlig del av utvecklingsarbetet.

Ett sätt att bidra till detta vore att i kommunen införa den så kallade ”enprocentregeln”. Denna regel skulle på ett mycket konkret och värdefullt sätt kunna bidra till att utveckla kulturlivet i Nordanstig samtidigt som ett behövligt stöd skulle kunna komma kommunens kulturentreprenörer till godo.

På Konstnärernas Riksorganisations hemsida går det att läsa:

”Enprocentregeln innebär att minst en procent av budgeten vid ny-, om- och tillbyggnationer av fastigheter, infrastruktur och offentliga miljöer ska investeras i byggnadsanknuten konstnärlig gestaltning. De goda exemplen är många och förekommer på tusentals platser runt om i Sverige. Regeln har bidragit till att den offentliga konsten är ett de mest tillgängliga konstnärliga uttryck vi har i våra livsmiljöer.”

Annons

Annons

Den offentliga konsten bidrar med en existentiell och humanistisk dimension till våra gemensamma livsmiljöer. Den slår broar mellan tid och rum, den kan tjänstgöra som samlande plats för erfarenheter av omvälvande händelser, ljusa som mörka, och den kan vara en del av det kollektiva minnet över offentliga personer. Den kan väcka känslor och frågor som inspirerar till samtal, och den kan ifrågasätta normer och synliggöra maktstrukturer. Allt detta behövs i Nordanstig och precis i detta nu har vi chansen!

På kommunfullmäktige den 25/10 kommer förslaget till Nordanstigs nya kulturstrategi upp till beslut. I denna nämns mycket riktigt också enprocentregeln, vilket är jättebra, men formuleringen som föreslås menar vi inte är tillräckligt stark och tydlig.

Det står att kommunen ska ”verka för att” enprocentsregeln ska tillämpas vid nybyggnation och större fastighetsrenoveringar, inte att den rent faktiskt SKA göra det. Alltså, det här är en klassisk sorts formulering som kommer att kunna användas av ekonomistiska tjänstepersoner och kulturellt ointresserade beslutsfattare för att slippa satsa på kulturen på det sätt som den är värd.

Vi i Vänsterpartiet vill få bort denna tveksamhet i skrivelsen om enprocentregeln och kommer att argumentera för detta på kommande kommunfullmäktige. Vi riktar härmed en skarp uppmaning till majoriteten och andra partier att rösta på vårt förslag. Det menar vi att Nordanstigs kulturutövare och entreprenörer är värda!

Petter Bykvist (V), 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen

Petra Modée (V), 2:e vice ordförande i kommunfullmäktige

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy