Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hudiksvall

Insändare
Moderaterna i Hudiksvall säger nej till landbaserade och kustnära vindkraftsanläggningar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Moderaterna i Hudiksvall säger nej till vindkraftsanläggningar inom Hudiksvalls kommun.

Bild: Gunnar Stattin

Annons

• Vindkraftsanläggningar har en alltför stor negativ påverkan på människornas och djurens livsmiljö

Det lågfrekventa ljudet från vindkraftverken är ytterst påfrestande för både människor och djur, många drabbade människor runt om i landet vittnar om att deras livsmiljö försämras i den grad att man överväger att flytta, dessutom upplevs de blinkande ljusen från tornen som mycket störande. Ett annat problem är att is från vingarna vintertid lossnar och kan skada människor och djur.

Dessutom dödas årligen ett stort antal fåglar vid kollision med vindkraftverkens vingar, enligt rapporter från Tyskland och Norge.

• Vindkraftsanläggningar till havs och i kustbandet

Hudiksvalls kommun har en av Sveriges attraktivaste och vackraste kuststräckor som är mycket uppskattad av våra båtturister och kommuninnevånare. Dessutom planerar nu kommunen en kraftig satsning på turismen i vår skärgård, denna satsning kommer att hämmas om vi får ett antal vindkraftsanläggningar i våra skärgårdsområden. Vindkraftsanläggningar kommer att vara ett kraftigt störande inslag i vår skärgårdsmiljö, både för turister och boende. Om anläggningarna skall byggas ute till havs, så anser vi att dessa skall förpassas till de stora utsjöbankar som finns i Bottenhavet där de kommer att vara osynliga från kusten.

Annons

Annons

• Vindkraft är en ytterst lågkvalitativ källa för elproduktion

Vindkraftsanläggningarna producerar el endast när det blåser tillräckligt och detta är oacceptabelt eftersom ett modernt samhälle behöver en kontinuerlig tillförsel av elström. Elproduktionen måste i varje givet ögonblick motsvara aktuell förbrukning och detta krav kan inte vindkraften uppfylla.

Stabiliteten i elsystemet är ytterst viktig för all elförbrukande utrustning. Frekvensen på 50 Hz måste alltid upprätthållas. Om inte detta låter sig göras, drabbas samhället av ett akut elbortfall.

För att bibehålla stabiliteten (frekvensen) i elsystemet, krävs ”rotationsenergi” som bara kan komma från de stora turbiner som finns i våra vatten- och kärnkraftverk.

• Byggande av vindkraftsanläggningar tillför inget för vår kommun

Vindkraftverk tillverkas inte i Sverige, de tillverkas i andra länder, framförallt i Kina. Därifrån transporteras de runt halva jordklotet till Sverige där utländsk arbetskraft utför monteringen på plats. Med stora ingrepp i naturen vid byggande av vägar och uppställningsplatser. Vindkraftsanläggningarna ägs i första hand av utländska riskkapitalbolag och inte av svenska intressen. Beskattningen kommer därför inte Hudiksvalls kommun till del.

• Livslängd

Vindkraftverk har en ytterst begränsad livslängd, cirka 25 år. Efter den tiden skall verken monteras ner och skrotas. Tornen i stål går att återvinna, men inte vingarna i plastkomposit. Vingarna läggs i deponi med stor risk för läckage av mikroplaster till marken, vilket leder till en ökad miljöbelastning.

De gigantiska betongfundamenten kommer att lämnas kvar på platsen. Det används cirka 700 m3 betong plus flera ton armeringsjärn till ett tornfundament.

Moderaterna i Hudiksvall säger därför nej till vindkraftsanläggningar inom Hudiksvalls kommun.

Jonas Holm, kommunalråd (M)

Håkan Rönström, gruppledare (M)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy