Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vindkraft i Söderhamn

Insändare
Vattenkraft – vindkraft

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Arkivbild

Annons

Vindkraftsmotståndare i i skärgården:

Kan påminna er om att den el vi får till stor del kommer av vattenkraft.

"En gång i tiden" så bestämdes att norrlandsälvarna skulle tämjas för att förse bland annat industrier och bostäder med el. Så älvarna dämdes upp, stora landarealer av odlingsytor hamnade under vatten liksom bostäder och verksamheter som fick överges. Det producerades mycket el som distribuerades till (stor)städer och industrier.

Annons

Annons

De odlings- och djurhållningsytor, som tidigare gett befolkningen nytta i form av skogsprodukter, spannmål, ost, mjölk, köttprodukter, ull, skinn med mera såldes och vinsten hamnade bland annat i söderut liggande städer. Och ingen vågade klaga för det hade så bestämts politiskt och då måste den "lilla människan" foga sig. Vad respektive land/husägare fick som kompensation vet jag inte – vindkraftsmotståndarna kanske vet.

Havsbaserad vindkraft kommer att störa fågellivet, turisterna. Sommarstugeägarna, som också behöver el, kanske inte gillar läget med vindkraft men det är en petitess i sammanhanget jämfört med utbyggnaden av älvarna som tidigare körde över landägare.

Farmor

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy