Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nordanstig

Insändare
Sverigedemokraterna bryr sig inte om könsstympade kvinnor!

Replik från Petter Bykvist (V) efter insändaren Har Moderaternas ordförande missat partiledningens linje om invandring?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Petter Bykvist (V).

Bild: Torbjörn Ingvarsson

Annons

Läs mer: Har Moderaternas ordförande missat partiledningens linje om invandring?

Sandra Bjelkelöv och Eva Andersson, båda SD, skriver i en insändare den 16/10 om en motion som de lämnat in och som debatterades i Nordanstigs kommunfullmäktige måndagen den 27/9. Motionen handlade om kvinnlig könsstympning och hur kommunen på olika sätt borde uppmärksamma detta mer.

Inga problem så långt utan här är vi alla eniga i den sakfrågan, att kvinnlig könsstympning är ett brott som ska motarbetas på alla sätt. Dock, det går absolut ändå att hävda motionens meningslöshet, eftersom kommunen redan gör allt det som motionen kräver. Detta faktum påpekades också av undertecknad och andra på mötet, och är egentligen skäl nog att rösta emot motionen. Men, det är väl inte det här som är poängen, egentligen? Varken med Sverigedemokraternas syfte från början, eller med min och andras kritik.

Annons

Annons

Är det inte lite ologiskt, att Sverigedemokraterna av alla, helt plötsligt ska kliva fram som en utsatt invandrargrupps riddare? Har de helt bytt fot och lagt om sin ”invandringskritiska” agenda? Alls inte, menar jag, och det var därför jag protesterade. Jag hävdar, precis som Bjelkelöv och Andersson skriver, att SD har kidnappat den här frågan och satt den i en kontext som inte har med själva saken att göra.

På sättet som SD driver frågan om könsstympning, ser vi att det än en gång handlar om att visa på skillnader mellan ”svenskar” och ”invandrare” och att skapa ett sammanhang av vi-och-dom, som de sedan kan peka på och försöka vinna poänger med. Med andra ord, ett främlingsfientligt budskap från ett främlingsfientligt parti. Den som hävdar annat kan inte sin historia och analyserar dåligt sin samtid.

Säkert kommer Bjelkelöv och Andersson inte att hålla med mig om ovanstående. Gott så, men deras egen insändare fungerar som motargument. Om nu det här verkligen skulle ha handlat om könsstympning och SD:s upprördhet, då skulle väl inte SD:arna farit ut med kritik mot Tor Tolander (M) och hans i deras ögon felaktiga syn på invandring. Då skulle väl argumenten ha handlat om just kvinnlig könsstympning, eller hur?

I stället ser vi tydligt att motionen inte alls handlar om någon omtanke med en utsatt grupp, utan just om invandring, att invandrarna ska bort och att detta ska skrikas ut på plakat. Oj, vad förvånad jag blir…

Jag är politiker för att jag vill kämpa mot orättvisor och för att alla ska vara välkomna i det svenska samhället. Därför protesterade jag mot Sverigedemokraterna och deras budskap på kommunfullmäktige den 27/9, och kommer så att fortsätta göra!

Petter Bykvist, ledamot av kommunfullmäktige för Vänsterpartiet Nordanstig

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy