Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vindkraft i Söderhamn

Insändare
Sverigedemokraterna röstar nej till vindkraft i skärgården

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Arkivbild

Annons

Inom kort kommer kommunfullmäktige i Gävle och Söderhamn få ta ställning till om ett flertal enorma vindkraftverk ska få byggas utanför kusten i båda kommunerna. De boendes reaktioner har inte låtit vänta på sig. Sverigedemokraterna förstår deras frustration kring den tänkta etableringen.

Sverige har länge varit ett land där vi alltid kunnat räkna med att energitillgången varit säkrad. Tillgången till vattenkraft i norra Sverige tillsammans med kärnkraften i södra delen av landet har gett oss fossilfri energi. Så ser det tyvärr inte ut längre.

Regeringens politik har tyvärr fokuserat på att bryta den stabilitet vi så länge haft i Sverige. Genom de beslut man fattat har kärnkraften bit för avvecklats och vi kan inte längre förlita oss på den stabila tillgången till fossilfri energi som vi tidigare haft. Vilket nu skapar en brist på el som vi aldrig tidigare sett i Sverige, i mitten av september brände Karlshamns oljekraftverk 140 000 liter olja per timme för att producera el! Ett resultat av den nyss nämnda katastrofala politik som regeringen drivit.

Annons

Annons

Istället för att säkra tillgången på stabil fossilfri energi så har man undan för undan skapat en energibrist och därigenom lagt grunden för det behovet av vindkraft man nu påstår att Sverige behöver. Ett energislag som är beroende av att det blåser tillräckligt mycket. Människor och företag kan inte, och ska inte behöva anpassa sina liv efter när vindkraften producerar el. När behovet av energi för uppvärmning är som störst i Sverige, under vintern, då är produktionen från vindkraft mindre. Det är helt enkelt en ekvation som inte går ihop.

Vindkraft i Storgrundet utanför Söderhamns och Gävles kust med förstörd natur, risk för påverkan på fritidslivet och besöksnäring samt en negativ påverkan på människors hälsa med buller och lågfrekventa ljud är inte lösningen på energibristen i Sverige. Det vi behöver är utveckling och reinvestering i kärnkraft, för att ge hela landet tillgång till fossilfri energi även i framtiden. Kärnkraft tillsammans med vattenkraft har varit ett framgångsrecept för Sverige, men som nu förstörs av den rödgröna regeringen med stödpartier. Stabil fossilfri energiförsörjning är ett måste om vi vill att Sverige ska fortsätta ligga i framkant som industri- och innovationsland.

Vi ska inte acceptera en förstörd närmiljö på grund av en usel energi- och miljöpolitik från Sveriges regering. SD kommer därför rösta nej till de planerade vindkraftparkerna Storgrundet och Utposten 2.

Daniel Persson (SD), gruppledare Söderhamn

Mattias Eriksson Falk (SD), oppositionsråd Gävle

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy