Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bjuråker

Läsartext
Kapell och örtagård bjuder på stillhet

Detta är en läsartext.

Stråsjö medeltida kapell och örtagård, beläget i Svågadalen, Bjuråker.

Annons

Under medeltiden fanns ett kapell på ”Kapellsvalen” i Österstråsjö, det ödelades 1597.

Ett rekonstruerat vandringskapell timrades upp på området under åren 2005-2006.

Kapellets styrelse beslutade 2017 att anlägga en örtagård. ”Projekt örtagård” har varit ett treårigt Leader-projekt i samarbete med Utveckling Hälsingebygden. Finansiärer har varit Jordbruksverket, regionala fonder för landsbygdsutveckling och Svågadalsnämnden, politiskt obunden. Projektet har nu avslutats men arbetet fortsätter med några ytterligare detaljer för att helt färdigställa örtagården. Projektet har inneburit en hel del samverkan med olika personer, instanser etc. Det har fungerat på bästa sätt och styrelsen känner stor tacksamhet för allt stöd och engagemang. Det har varit så värdefullt! Ingen är nämnd och ingen är glömd.

Annons

Annons

Svågadalen har nu ett vandringskapell och en örtagård på den gamla ”Kapellsvalen” i Österstråsjö. Båda med inspiration av medeltiden och i all sin enkelhet finns de där för intresserade besökare och/eller användare. Örtagårdens grindar är på plats och det finns bänkar för den som behöver en stunds vila eller den som vill ta del av all den växtlighet såsom örter, medicinalväxter etc. som nu finns inom området. I odlingslådorna finns växtstickor med namnet på varje växt och de stickor som har en röd markering hänvisar till att växten är giftig. Därför får vuxna som besöker örtgården ta eget ansvar också för sina barn som vistas inom området. Om alla besökare hjälps åt att hantera platsen varsamt så kommer den framöver att bevaras under lång tid.

Kapellet har genom åren använts för vigslar, dop, andakter och för vandrare som färdats längst med Stråsjöleden. Det bjuder också på stillhet och en inre ro för besökare som har behov av det. Verksamheten i sin helhet är ett uppskattat besöksmål som kan utläsas av de fina kommentarerna i kapellets gästbok. Härligt är att besökare hitintills värnat om platsen så det har varit minimalt med förstörelse eller skräp som efterlämnats.

Nästa fas för kapellets styrelse är att fundera på hur man på bästa sätt fortsatt ska underhålla, bevara och utveckla verksamheten. Kulturevenemang av varierande slag kommer att anordnas som tidigare år. Under sommaren 2022 kommer örtagården att invigas och information om det kommer senare att ges på kapellets hemsida: www.strasjokapell.se

Annons

Annons

Kapellet finns även på sociala mediet Facebook.

Verksamheten är öppen från maj till månadsskiftet september/oktober. Till er som ännu inte varit där – ta tillfället i akt att nästa säsong åka till Svågadalen för att besöka och njuta av både kapellet och örtagården. I gästboken ser vi att besökare gärna återkommer gång på gång. Platsen är i sanning uppskattad av besökare, och det har ett stort värde för Svågadalen och Hudiksvalls kommun.

Föreningen Stråsjö medeltida kapell och örtagård

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy