Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Söderhamn

Läsartext
Ödmårdens Folkdanslag på guidad vandring i Bergvik

Detta är en läsartext.

Daga Eriksson var en förträfflig guide som kunde berätta mycket om sin kära hembygd.

Annons

Denna härliga höstdag samlades det glada gänget vid museet för att lära oss lite historik om Bergvik. Daga Eriksson, som bott hela sitt liv på orten, kan det mesta om hur det var i gamla tider.

Hon började där vi stod och talade om att det som var museet nu var världens första sulfitfabrik som anlades 1874.

Vi började promenaden upp mot bostadsområdet Herrgårdstäkten. Där fanns bara en grön äng förr och ner mot älven röda bostadshus som kallades Bruket, det är nu borta. Gamla konsumhuset finns kvar, men annan verksamhet där. Vidare förbi radhus och villor på den mark de hade skidstadion förr. Det hade funnits en allé fram till Herrgården, som inte heller fanns kvar men gett namnet åt platsen. Två hus från den tiden fanns kvar, trädgårdsmästarens och chaufförens bostäder. Nu finns ju Lindens serviceboende där.

Annons

Annons

Här nedanför de f.d. personalbostäderna stod stationshuset. Järnvägsspåret har återuppstått och tågen susar förbi igen.

Vid gamla stationsområdet fanns det personalbostäder men som nu är privata villor. Stationshuset finns inte kvar med järnvägen har återuppstått och nu susar tågen förbi igen. Vi går ner mot Badkullen som anlades av schaktmassor när man byggde kraftstationen 1960. Det är numera en populär badplats.

Badkullen är en populär badplats.

Tillbaka till museet där vi startade, smakade det bra med medhavd fika. Alla var överens om att det varit en trevlig och givande eftermiddag. Vi tackar Daga för det! Nästa gång tar vi ”en annan del av Bergvik” för det finns mycket mer att berätta om!

Laila Vennberg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy