Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Minnesord Karin Östlin, Hudiksvall: Gjorde världen till en bättre plats

Karin Östlin, Hudiksvall, har som tidigare meddelats avlidit.

Föräldrarna var Jonas och Anna Schärström och Karins uppväxt ägde rum i Skrämsta, Bergsjö. Redan i hennes unga år gick fadern bort och som ett av sex syskon fick hon tidigt ta eget ansvar och tillsammans med syskonen hjälpa till i hushållningen.

1950 flyttade hon till Hudiksvall och studerade på Hudiksvalls högre allmänna läroverk. Hon var dock ivrig att komma ut i arbetslivet och i slutet av 1954 anställdes hon vid landsfiskalkontoret i Delsbo. Det blev början till en lång och framgångsrik karriär inom det som så småningom kom att bli Kronofogdemyndigheten. Som Hudiksvalls enda kvinnliga kronoassistent utgjorde hon i mitten av 1960-talet en ovanlig syn. Tjänsten fick hon trots att en hög tjänsteman vid Länsstyrelsen avstyrkte hennes ansökan till en utbildning inom indrivning; kvinnor skulle alls inte syssla med sådant!

Annons

Annons

Som kronokommissarie blev Karin så småningom en uppskattad chef som ställde höga krav på sina medarbetare men som också hade förmågan att vara lyssnande och uppmuntrande. Efter 45 år i det offentligas tjänst gick hon i pension år 2000.

I mitten av 1950-talet träffade Karin sin blivande man, Erik Östlin, och de gifte sig 1961. Med honom kom Eriks dotter Inger, fotbollen och Strands IF in i hennes liv. Sonen Staffan föddes 1963 och 1967 skaffade sig makarna ett sommarställe i Knoppe, Bergsjö vilket även brukades flitigt under vintertid.

Karin blev, 37 år gammal, änka 1972 då Erik avled efter en kort tids sjukdom. Trots den ibland bottenlösa sorgen lyckades hon hålla modet uppe och hade alltid tid för släktingar och vänner som ofta sökte hennes råd i livets olika situationer.

Karin träffade senare Bertil Wallin med vilken hon kom att dela livet med fram till denne gick bort 2013. De delade intressen som dans, resor och framför allt, sommarstället i Knoppe. Den enkla sportstugan tillbyggdes, fler byggnader restes vilket gjorde att familj och vänner ofta samlades. Karins famn var varm och stor.

Under senare år, i samband med en resa till Spanien, träffade Karin Hasse Hansson, en skånsk gentleman boende i Halmstad. De fattade tycke och spenderade mycket tid i såväl Halland som Hälsingland.

Efter att ha avslutat sitt yrkesverksamma liv var hon en flitig resenär. Alltid nyfiken gjorde hon många resor till USA – Arizona, Nigarafallen och Florida för att nämna några resmål. Karin var även under många år aktiv i Hudiksvalls gymnastikförening. Ett annat stort intresse var litteraturen.

Annons

Annons

Karin levde med cancer under många år. Hon var fast besluten att kämpa och inte heller den stroke hon drabbades av vid hög ålder förmådde ändra detta. Hon gladdes ofantligt åt sina barnbarns utveckling och var också oändligt stolt över sitt barnbarnsbarn Eleonora. Sjukdomen gjorde sig påmind i vardagen men hon levde verkligen upp när hon fick träffa de sina. Det sista halvåret talade Karin mycket om att hon såg fram emot att få vila; att få sitta på ett moln och betrakta de sina och övriga världen. Hennes önskan om att få somna in i hemmet infriades.

Karin var en glädjespridare och en person som gjorde världen till en bättre plats att leva på. Hon må nu har lämnat det jordiska men hon fortsätter leva i mångas minnen.

Staffan Östlin

Monica Östlin

Inger Östlin

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy