Annons

Annons

Läsartext
PRO Söderala-Marma, Faxe och Sandarne har gjort en rundtur i höstfärger

Detta är en läsartext.

Grupp ett hos guiden. Foto: Privat

Annons

Fredag 8 oktober startade vår resa till Norrsundet där vi gjorde ett besök på Ådala arbetarmuseum. Vi var 57 resenärer som trivdes med att äntligen kunna resa igen. Vid framkomsten delade vi upp oss i tre grupper, en guide följde varje grupp och berättade om uppkomsten av ett arbetaremuseum.

I maj 1931 strejkade arbetarna i Ådalen för bättre arbetsvillkor, för låg lön innebar att många familjer svälte. Läget blev snabbt kaosartat när arbetsgivarna under tisdag 12 maj kallade in strejkbrytare som skulle utföra jobben. De strejkande släppte inte fram dem, sympatistrejker genomfördes bland annat i Marma, arbetarna blockerade stuveriarbetet vid fabrikerna, under onsdagen och torsdagen kulminerade strejken. Militären kallades in och sköt in bland arbetarna för att skingra dem, tragiskt nog så avled 4 personer av skotten, ytterligare en dog senare till följd av sina skottskador.

Annons

Arbetarmuseet. Foto: Privat

Annons

Sedan vi tittat på bilder, modeller av byggnader, gamla arbetsmaskiner och miljöer var det dags att inta vår måltid på Bergmans Fisk som ligger vid Saltharsfjärden. Tack till Larsa som på färden till Norrsundet stannade till vid Högbacka bjöd på fika med mazariner. Nu ser vi fram emot nästa resa.

Karl Brodin

Lunch. Foto: Privat

Annons

Saltharsfjärden. Foto: Privat

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy