Annons

Annons

Insändare
Det är inte konsumenternas fel att matsystemet är trasigt

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Arkivbild

Annons

I år var det många aktörer som uppmärksammade den internationella matsvinnsdagen den 29 september. Det är jättebra, eftersom var tionde utsläppskilo med växthusgaser kommer från mat som produceras, men aldrig äts upp. En tiondel av alla utsläpp, för att vi vaskar.

Och vi har fått lära oss hur vi kan göra för att svinna mindre. Planera, titta, lukta, smaka, använda blasten och koka soppa på rester. Det är förvisso bra, eftersom det är sjukt klimatsmart och dessutom sparar tid och pengar.

Hur klimatsmart? Enligt beräkningar som IVL Svenska Miljöinstitutet genomfört på uppdrag av oss får man en nettobesparing på ungefär 90 procent av utsläppen om man faktiskt äter maten, istället för att kasta. Bara under årets första sex månader har boende i Gävleborg tillsammans sparat ungefär 155 ton koldioxid genom att rädda mat från att slängas i onödan, det visar statistik över våra beställningar.

Annons

Var tionde utsläppskilo med växthusgaser kommer från mat som produceras, men aldrig äts upp.

Bild: Arkivbild

Annons

Men hur fantastiskt det än må vara så är det är inte bara konsumenternas fel att tio procent av världens utsläpp beror på vaskning. Hela systemet är trasigt. Nästan hälften av maten som inte blir uppäten försvinner innan den når handeln. Detta enligt FN:s organisation för mat och jordbruk: FAO, som säger att 45 procent försvinner innan maten når handeln och 55 procent i handeln eller efter.

Ändå hör vi mest bara om hur konsumenterna ska ändra på sig. Och de verkar själva benägna att hålla med. Enligt en nyligen genomförd Kantarstudie tycker sex av tio svenskar att det är deras uppgift att lösa utmaningen att tio procent av jordens utsläpp sker i onödan.

Annons

Engagemanget inspirerar. Men det blir svårt för konsumenterna att fixa detta ensamma. Eftersom de bara är ansvariga för tre procent av de där totalt tio utsläppsprocenten. FAO uppskattar att konsumenterna svinnar cirka 30 procent av maten som vi aldrig äter upp, resten står andra aktörer för, till exempel matproducenter, handel och restauranger.

Josefin Fridstrand, Sverigechef på Matsmart.

Annons

För att världen ska fixa svinnet behövs det alltså inte bara konsumenttips. Det behövs ansvarstagande och handling från beslutsfattare. Från politiker och från företag som jobbar med mat.

Nu är det dags för alla oss som bär på resten av ansvarsbördan att göra samma. Ta ansvar för maten vi producerar och säljer och införa nolltolerans mot vaskning. Då krävs att vi börjar mäta överskott och svinn, sätta upp strategier för att minska det och ett mål: att minst halvera förluster och svinn till år 2025.

Annons

Josefin Fridstrand, Sverigechef på Matsmart

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy