Annons

Annons

Vindkraft i Söderhamn

Insändare
Svar på uttalande om vindkraft

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Eric Salomonsson

Annons

Ingemar Olofsson uttalar sig om etablering av vindkraft i Söderhamns skärgård. Uttalandet visar, att han, trots 33 års arbete i Söderhamns kommun, inte kan grunderna för kommunal verksamhet. Det är kort sagt beklämmande. Han säger: "Jag är lite förvånad att man låter fritidsboende ute på öarna få föra den här diskussionen, som inte ens bor i kommunen", "det här kan vi inte göra för vi stör några sommargäster".

Ingemar Olofsson vet uppenbarligen inte vad han säger. Självklart är "fritidsboende ute på öarna" även boende i kommunen. Även om de "bara" bor där under sommaren. Och varför skulle inte de få uttala sig i frågan och få sina mycket berättigade synpunkter efterlevda? Enligt Kommunallagen 1 kap 5§ är de som äger fast egendom i kommunen också medlemmar i kommunen, på samma sätt och villkor, som de som är folkbokförda i kommunen.

Annons

Enligt KL 2 kap 3§ (Likställighetsprincipen) ska kommuner behandla sina medlemmar lika. Men det tycker uppenbarligen inte Ingemar Olofsson. "Vi är alla jämlika, men vissa av oss är mer jämlika än andra" (Fritt efter George Orwell, Animal Farm, 1944).

Annons

Ingemar Olofsson påstår också, att "han ser stora möjligheter för kommunen om en vindkraftpark skulle byggas här, som arbetstillfällen, utveckling och att företag vill etablera sig här". Det gör han säkert och självklart står det honom fritt att tro det. Själv väljer jag dock att se på verkligheten. På orter med utbyggda stora vindkraftverk har, så vitt jag kan se, inga företagsetableringar skett. Det har inte heller framkommit, att vindkraftverken har genererat några arbetstillfällen av värde. Varför skulle en vindkraftetablering i Söderhamn avvika från detta?

Avslutningsvis kan jag bara konstatera, att Ingemar Olofsson uttalande är en partsinlaga, med syfte att försöka påverka allmänheten och beslutsfattare. Hans ogrundade påståenden om arbetstillfällen och företagsetableringar har ingen som helst koppling till verkligheten och måste därför ses som rena fantasier. Det vore klädsamt, om retoriken kring en eventuell etablering av vindkraftverk och tillika förstöring av Söderhamns skärgård bedrevs på ett bättre och seriöst sätt. Utan långsökta förhoppningar och falska påståenden. Bara baserat på fakta.

Annons

Lennart Taflin, fastighetsägare i skärgården

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy