AnnonsMiljötinget

Miljötinget inspirerar unga att engagera sig i klimatfrågan

Den 23 oktober är det dags för det digitala miljöeventet Miljötinget. Här kan du som är 14-19 år och bor i Dalarna eller Gävleborg utforska, diskutera och inspireras kring frågor som rör hållbar utveckling – och se ett liveframträdande av Tusse.

Lina Brodin-Lundblad och Sara Hjelm är två ungdomar i årets programråd på Miljötinget.

– Ungdomar är en väldigt stark drivkraft i miljörörelsen, säger Alexandra Lindström på Region Gävleborg. Det märks att det finns ett utbrett engagemang för de här frågorna bland unga idag, och Miljötinget är en mötesplats där de får chans både att hämta kunskap och att uttrycka sina tankar tillsammans med andra.

Miljötinget, som är ett politiskt och religiöst obundet miljöevent som arrangeras av Region Dalarna och Region Gävleborg, har sedan starten 1990 samlat hundratals ungdomar varje år för att delta i föreläsningar och workshops på temat hållbar utveckling. Vanligtvis sker eventet på plats i någon av regionernas kommuner, men på grund av coronapandemin satsar man för andra året i rad på ett digitalt event.

– Vi kommer att sända live hela dagen från en studio i Gävle, som i år är värdkommun för Miljötinget, berättar Alexandra och fortsätter:

– I studion kommer bland annat Tusse att medverka med ett framträdande, och genom anmälan får deltagarna även tillgång till en plattform där de kan välja mellan olika workshops om bland annat klimatpsykologi och matens påverkan på miljön. Temat för årets event är "För ditt och klimatets välmående", vilket tar fasta inte bara på hur det är ställt med klimatet utan också på hur vi själva mår eftersom många haft ett tufft år på grund av pandemin.

Folkära artisten Tusse gör ett framträdande på Miljötinget. Foto: Gustav Ike & Streetchic Media

Temat och programpunkterna på Miljötinget bestäms av ett programråd bestående av ungdomar från regionerna. Två av dem är i år Sara Hjelm och Lina Brodin-Lundblad, som båda går i årskurs 9 och själva deltagit i Miljötinget två gånger tidigare.

– Klimatkrisen är ett problem som påverkar oss alla. För att kommande generationer också ska ha en framtid är det viktigt att sprida kunskap till så många som möjligt, för ju mer man lär sig desto mer kan man vara med och påverka. Det känns jättebra att kunna bidra till det och själv vara en del i att skapa positiv förändring, säger Sara.

Alexandra Lindström, projektledare, och Sara Hjelm, programråd, ute på en skola och presenterar Miljötinget 2021.

Att få träffa andra unga med samma engagemang är en av de saker som Sara och Lina ser mest fram emot med årets event.

– Gemenskapen i Miljötinget är väldigt inspirerande. Genom att hitta vänner som delar ens eget intresse för miljön blir man sporrad att bygga vidare på det och komma på nya idéer. Det är inte alltid så lätt att göra något på egen hand, men tillsammans hjälper vi varandra att göra skillnad, säger Lina.

Miljötinget 23 oktober 2021

Är du 14-19 år och bor i Dalarna eller Gävleborg? Anmäl dig till Miljötinget! Anmälan är öppen till och med 21 oktober.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Helahälsinglands redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy