Annons

Annons

Vindkraft i Söderhamn

Insändare
Moderaterna vill bevara skärgården

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Johannes Berndalen

Annons

Gävleborgs läns vindkraftsmål år 2030 är satt till att 5 000 GWh produceras per år.

Totalt producerades 19 872 GWh i hela Sverige 2019. Det är alltså en kraftig utbyggnad som krävs i vår region för att nå vindkraftsmålet för år 2030 i Gävleborgs län.

I vårt län finns därför redan över 17 900 GWh tillståndssökta vindkraftsparker. Dessa ansökningar är under utredning och tillståndshandläggning för vindkraftsproduktion i regionen.

Utöver dessa land- och havsbaserade ansökningarna finns de stora utpekade vindkraftsområden kallade Sylen, Eystrasalt och Fyrskeppet. De ligger långt från land. Vindkraftsområdet kallat Sylen, redovisar ensamt en kapacitet om 19 000 GWh. Det är alltså nästan lika mycket som det producerades i hela Sverige 2019.

Sylen, Eystrasalt och Fyrskeppet är alla tre områden där vindkraftverk kan placeras, som sannolikt inte stör kustlinjen. Med hjälp av dessa tre områden kan vi lösa energibehoven i regionen och i Sverige. Platserna där ute kan hysa gott utrymme för den förnyelsebara energi som behövs för framtiden i Sverige. Långt från land och osynliga för blotta ögat.

Annons

Annons

Det är snart dags att rösta i kommunfullmäktige i Söderhamn om vi ska tillåta utbyggnad av vindkraft vid Storgrundet eller inte.

Moderaterna i Söderhamn vill inte bygga sönder vår skärgård och kustlinje. Moderaterna säger alltså nej till en utbyggnad av vindkraft på Storgrundet. Vi vill inte industrialisera vår skärgård och kustlinje. Nu är det upp till de andra partierna, däribland Socialdemokraterna, om Söderhamns kust och skärgård ska bevaras som naturskön eller byggas sönder.

Moderaterna i Söderhamn

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy