Annons

Annons

Minnesord Sverker Thyr, Hassela: Älskad familjefar och driven politiker

Sverker Thyr var en älskad far, morfar, farfar och livskamrat med en stark personlighet och ett stort hjärta. Den 20 september somnade han in, 82 år, omgiven av sina barn.

En varm bild på Sverker. Så här minns vi barnbarn honom, vid köksbordet i Vade med en kopp kaffe. Bilden är från reportaget i Helga år 2020.

Bild: Ulf Borin, Arkivbild

Annons

Redan som liten var Sverker en pojk med spring i benen och livlig fantasi. Vi barn och barnbarn har vuxit upp med hans berättelser om alla äventyr och hyss han hittade på hemma i sin hemby Bjuråker.

Hans farfar Anders Thyr, eller Thyr-Ante som de flesta sa, blev tidigt en stor förebild. Han arbetade i skogen, liksom Sverkers far Gottfrid gjorde och när Sverker var tillräckligt stor fick han följa med sin pappa till skogen.

Där blev han och skogen ett med varandra.

När han var 19 år och låg i lumpen pendlade han mellan Bjuråker och Sundsvall. Där på vägen, i Hassela, mötte han 24-åriga Ingegerd Sunding. De gifte sig och fick fyra barn. Efter 30 år tillsammans gick de skilda vägar, men kärleken dog aldrig och hon fanns vid hans sida tills den dagen han somnade in.

Sverker blev aktiv politiker för VPK, dåvarande Vänsterpartiet, i Nordanstig redan på 60-talet. Tills pensionsåldern var han ett tungt och uppskattat namn inom partiet. Han var känd för att han stod för sina värderingar och för att han alltid var väldigt påläst.

Annons

Annons

Sverker tillsammans med Lars Ohly (V) när han besökte Nordanstig året 1998.

Bild: Arkivbild

På 70-talet växte ett missnöje hos skogsarbetarna i Sverige eftersom de slet ont för en ackordslön. Sverker var en av dem som låg bakom den stora Skogsarbetarstrejken 1975 i landet. På Folkets hus i Färila blev han utsedd till strejkledare för Hälsingland och Gästrikland. Han drev kravet på månadslön för skogsarbetarna, trots att han själv var flitig i skogen och fick bättre lön med ackord.

Men den tuffa strejken resulterade till slut i månadslön för skogsarbetarna och Sverker Thyr blev ett namn att minnas även långt upp i politiken. Han valdes till ombud på den stora skogskongressen och dåvarande finansminister Gunnar Sträng (S) bjöd Sverker till bords tillsammans med dåvarande statsminister Olof Palme (S). Flera gånger erbjöd de Sverker en plats i Socialdemokraterna, men hans hjärta klappade för Vänsterpartiet och skogen.

Annons

Annons

Kort efter strejken gjorde SVT dokumentären "Ingen dag är den andra lik" som handlar om Sverker, strejken och hans arbete i skogen. Genom hela livet var han väldigt stolt över det han och skogsarbetarna lyckades åstadkomma. I februari 2020 gjorde HT ett reportage om Sverker för helgbilagan Helga, där han mindes tillbaka till tiden i skogen och den vilda strejken.

Efter tiden i politiken och arbetet i skogen, var Sverker med och grundade Naturskolan i Nordanstig för barn som hade det svårt att gå i vanlig skola. Han blev väldigt uppskattad av ungdomarna och han älskade att få lära ut det han kunde om skogen.

Foto från dokumentären "Ingen dag är den andra lik" som SVT gjorde 1976 och som sändes över hela landet. Bild: SVT

Annons

Annons

På äldre dagar betydde barnbarnen och barnbarnsbarnen allt för Sverker och han mådde så gott när vi alla var samlade. Han var aldrig den som lämnade en tillställning först och han älskade att berätta sina historier från barndomen, politiken och älgjakterna.

De fem sista månaderna i hans liv bodde han på trygghetsboendet Björkbacken i Hassela. Där trivdes han bra med utsikt över Älvåsen och skidbackarna som han en gång i tiden var med och röjde upp.

Men den sista tiden tampades han också med sjukdom och den 20 september orkade hans kropp inte mer. Han somnade in, lugnt och stilla, hemma i Hassela med tre av hans fem barn vid sin sida.

Tomrummet efter honom är stort och kommer alltid att vara det. Men vi är så tacksamma över att han har funnits i våra liv och han kommer alltid vara med oss i våra minnen.

Vi vill samlas och minnas Sverker. Så en minnesstund kommer därför att hållas på Kölsjönlokal i Hassela, lördagen den 16 oktober klockan 15.

Alla barn, barnbarn, barnbarnsbarn och Ingegerd

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy