Annons

Annons

Läsartext
Ett halvt millenium i Trönbyn

Detta är en läsartext.

De skickliga traktorpiloterna lyckades på varje stopp placera alla tre vagnarna intill varandra, så att passagerarna ombord kunde höra vad Birgit Lundgren berättade. Foto: Privat

Annons

Trönö är inte en by, utan många. Varje år ger Trönö hembygdsförening ut en byabok, där en av det tjugotal byar som ligger utmed Trönöåns dalgång dokumenteras. Sista lördagen i september släpptes årets bok, den om Trönbyn, i samband med en byafärd.

Trönö Traktor Team for iväg från gamla kyrkans parkering med tre fulla vagnar, solen lyste upp färden och värmde passagerarna i alla åldrar. Genom Trönbyn rullade karavanen, med stopp här och där på strategiska platser där Birgit Lundgren, ordförande i hembygdsföreningen, berättade lite om de gårdar och hus som passerades. Röda, gula, vita och gröna, stora och små, alla med sin historia om de människor som byggt och bott där. Mogna äpplen i träden, doft av gulnande löv, blå himmel och intressanta nedslag i historien, gjorde byafärden perfekt. Eller nästan, för den ivriga och ihärdiga vinden ville vara med hela tiden och blåste bort en del av Birgits ord från högtalaren, men inte fler än att man ändå hängde med i berättandet.

Annons

På väg för att få en inblick i hur livet i Trönbyn har utvecklats under 500 år. Foto: Privat

Annons

Den första bevarade dokumentationen av byns ursprungliga tre hemman är från 1520-talet, men under århundradenas gång har dessa delats så att det numera finns många fler. Dessutom har det tillkommit en hel del andra gårdar och hus, som inte räknas som hemman.

Boken om Trönbyn är den hittills tjockaste byaboken med 338 sidor text och bild i A4-format. Byborna, nuvarande och tidigare, har bidragit med material, Birgit Lundgren har skrivit samt letat i gamla bildarkiv, och Elisabet Stockhaus har lusläst kyrkböcker och andra äldre dokument från 1500-talet och framåt.

En viss stelhet i kropparna kunde anas när passagerarna efter ett par timmars skumpig färd på Trönbyns grusvägar kunde klättra ner från vagnarna, men ansikten och röster var glada. Många samlades vid bakluckeförsäljningen av den purfärska boken, för att få med sig ett exemplar hem och fortsätta dyka ner i Trönbyns historia.

Annons

Marie Sundberg

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy