Annons

Annons

Insändare
Satsa på företagandet – minska segregationen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

En nyckel till framgång är att tillvarata alla människors olika bakgrunder.

Annons

Att kunna försörja sig själv är vägen till ett självständigt liv. I dag är det alldeles för svårt att komma in på svensk arbetsmarknad, särskilt för nyanlända, funktionsnedsatta och ungdomar. Liberalerna vill göra det enklare för fler att komma i arbete.

Med över 700 arbetslösa i vår kommun behöver vi ta ett krafttag för att få fler att gå från bidrag till egen försörjning via arbete, studier eller företagande. Det gäller att stärka individers kompetens och minska hinder för att nå arbetsmarknaden. Att ha en dröm och jobba hårt för att den ska gå i uppfyllelse, att kunna styra över sitt eget liv – den friheten borde fler få uppleva.

Det finns cirka 2 900 företag i Ljusdals kommun och kommunen ska verka för en växande och progressiv företagskultur. Att satsa på företag och näringsliv innebär nya livschanser för individer, minskat utanförskap och ökade skatteintäkter. Små och medelstora företag står för 4 av 5 arbetstillfällen i Sverige sedan 1990-talet, vilket gör det självklart att verka för ett välmående och utvecklande företagsklimat. Vi måste arbeta för att uppnå ett gott samarbete med företagen – ett gott samarbete kräver ett bra företagsklimat.

Annons

Annons

Ska vi lyckas med att få fler i arbete måste vi påbörja ett strategiskt och fokuserat arbete för att stärka företagsklimatet. Därför vill Liberalerna att Ljusdals kommun ska vara topp 25 i undersökningen av kommunernas företagsklimat senast 2026. Vi behöver samarbeta – inte motarbeta. Näringslivet vill bidra till kommunens utveckling och tillväxt. Vår kommun och region är ju företagens lokala marknad.

Segregationen måste minska. Att, tillsammans med näringslivet, skapa fler arbetstillfällen och hjälpa individer att gå från bidragstagande till arbete är viktigt för kommunen och särskilt för individen själv. Vi måste gräva där vi står. Vi behöver arbeta för att våra befintliga företag får bättre förutsättningar och möjligheter att växa och samtidigt attrahera fler företagsetableringar. Se möjligheter, inte svårigheter.

Vi måste hjälpas åt i ett samhälle, ta ansvar för varandra och betala välfärden tillsammans. Vi vet att alla människor har olika drömmar och förutsättningar, men ingen drömmer om ett liv i utanförskap. Det är vad arbetslösheten gör. Därför måste vi satsa på näringslivet och skapa frihet för de som står utanför. Vi satsar på företagsklimatet för att vi behöver varandra. Underskatta aldrig näringslivets vilja att hjälpa till.

Annons

Henrik Estander, kommunalrådskandidat, Liberalerna Ljusdal

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy