Annons

Annons

Insändare
Jämställda pensioner behövs nu

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Centerkvinnorna kräver jämställda pensioner.

Annons

Kvinnornas pensioner är ungefär två tredjedelar av männens. De flesta garantipensionärer är kvinnor. Det är varken rimligt eller rättvist. Centerkvinnorna driver flera förslag vid Centerpartiets stämma 23-26 september för att uppnå högre livsinkomst för kvinnor och jämställda pensioner.

En kvinnas livsinkomst är i snitt 3,6 miljoner lägre än en mans. Det beror på olika saker. Kvinnor tar mer ansvar för obetalt hushållsarbete och barnomsorg, med längre föräldraledighet och mer vab. Dessutom jobbar kvinnor oftare deltid än män, inte sällan för att kunna ta ansvar för hem och barn, och inte sällan i branscher som är lägre betalda än mansdominerade. Allt detta är faktorer som påverkar kvinnans inkomst, vilket ger utslag på pensionen.

Pensionsgapet mellan kvinnor och män är 31 procent. De allra flesta av de så kallade garantipensionärerna, det vill säga de med allra lägst pension, är kvinnor. Att leva på en så låg summa pengar som pensionär inskränker många kvinnors liv och frihet. Därför kräver Centerkvinnorna jämställda pensioner.

Annons

Annons

För att sluta pensionsgapet mellan kvinnor och män krävs ett långsiktigt arbete så att kvinnors livsinkomst höjs. För att nå en jämställd ekonomi måste vi se till hela livet, och där ingår pensionen.

Ett jämställt arbetsliv är en viktig del för jämställda pensioner, men de pensionärer som idag lever i fattigdom behöver hjälp omgående. De kan inte göra en tidsresa och höja sin pension genom en höjd inkomst. För dem krävs åtgärder som höjer deras pension och stärker deras ekonomi – nu. Därför har Centerkvinnorna lagt förslag till Centerpartiets partistämma den 23-26 september om att slopa skatten för garantipensionen.

Det krävs många arbetsmarknadspolitiska och familjepolitiska åtgärder för en jämställd ekonomi genom hela livet. Centerkvinnorna har motionerat om flera förslag till Centerpartiets partistämma på området. Några av dem är ytterligare öronmärkta månader i föräldraförsäkringen för att främja ett mer jämställt uttag, överföring av pensionsrätter under föräldraledighet och att tjänstepension ska erbjudas till alla med en anställning.

Vi måste agera nu, för att undvika en ny generation pensionärer med fattiga kvinnor som lever på endast garantipension. Ännu en generation med sådana skillnader i pension är ett stort misslyckande för jämställdheten.

Annons

Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna, Elisabeth Johansson, distriktsordförande Centerkvinnorna Gävleborg

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy