Annons

Annons

Insändare
En liberal norrländsk integrationspolitik behövs

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ett tydligt liberalt fokus på integration när Norrland växer är nödvändigt, skriver Henrik Estander (L).

Annons

Invandringen har berikat Sverige genom århundraden, och vi vill att det ska fortsätta vara så. För att invandring ska fortsätta berika måste det bli mer än en resa över gränsen: nya svenskar ska släppas in i samhället på riktigt, lära sig språket, jobba och bli en del av ett Sverige som växer och utvecklas. Norrland behöver en liberal integrationspolitik.

Norrland har arbetstillfällen. Klimatomställningen, genom de gigantiska gröna investeringarna, skapar arbete. Att arbetskraft saknas i Norrland är ett resultat av den norrlandsfientliga politik som förts under decennier och skapat den urbanisering vi idag ser. Vi vill arbeta för ett växande Norrland. Infrastrukturen ska stärkas, samhällsservicen ska ges mer resurser och kvalitativa bostäder ska erbjudas.

Massarbetslösheten är ett svek mot den svenska befolkningen – inte minst för de nästan 200 000 långtidsarbetslösa. Vårt land toppar listan vad gäller högst arbetslöshet i EU. Idag står en stor del av de utomeuropeiskt födda som kom till Sverige under flyktingkrisen 2015 långt från arbetsmarknaden. För att minska utanförskapet behövs liberala reformer.

Annons

Annons

Arbetsmarknaden måste öppnas för fler. Att skaffa ett jobb och därigenom egen försörjning är nödvändigt för att vårt samhälle ska fungera på ett bra sätt och ger individen möjlighet att styra över sitt eget liv. Barn ska inte behöva växa upp omgivna av vuxna som saknar jobb och som inte kan svenska.

Obligatoriskt språk- och samhällstest för medborgarskap måste bli ett krav. När Norrland äntligen är i behov av arbetskraft kommer det att krävas stora politiska åtgärder vad gäller integrationen. Luleå – och heller ingen annan ort eller stad - ska inte bli offer för gängkriminalitetens våldsmonopol. Alla asylsökande och nyanlända ska tidigt ta del av obligatorisk samhällsinformation. Viktiga frågor för vårt jämställda, demokratiska och sekulära samhälle ska ingå, liksom arbete mot hedersförtryck, antisemitism etc, och hbtq-personers rättigheter ska lyftas fram.

Nyanlända elever måste få mer tid i skolan. Skolsegregationen kan minskas genom jämnare fördelning av nyanlända elever mellan skolor. Förskolan är viktig för barns språkutveckling – obligatorisk språkförskola är nödvändig. Framtiden börjar i klassrummet.

I vårt Norrland ska frihet vara vägledande. I vårt Norrland ska inte utanförskap och gängkriminalitet få etableras. I vårt Norrland ska alla individer ges förutsättningar att lyckas. Därför behövs liberal norrländsk integrationspolitik.

Annons

Henrik Estander, riksdagskandidat för Liberalerna Gävleborg

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy