Annons

Annons

Insändare
Afasidagen 10 oktober – öka tillgängligheten för digitala tjänster

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

På afasidagen uppmärksammas det digitala utanförskap som många människor med afasi upplever, skriver insändaren.

Bild: Arkivbild

Annons

Afasidagen den 10 oktober uppmärksammar det digitala utanförskap som många människor med afasi upplever i relation till e-hälsosystemen inom hälso-, sjukvård- och rehabilitering.

Digitala tjänster har vuxit till att bli ett nytt utanförskapsområde i samhället. Inte minst pandemin har visat på stora skillnader i möjligheten att vara digitalt delaktig. Många med afasi har haft svårt att självständigt kunna boka till exempel tester, tider för vaccinering och vaccinationspass. Rehabilitering har på sina håll getts på distans, vilket har fungerat för en del personer men för andra inte alls.

Digitala tjänster måste bli universellt utformade så att många fler kan använda dem. Användare som idag utestängs från digitala tjänster måste börja betraktas som en självklar grupp med potential att vara med och utveckla användbarheten i digitala tjänster.

Annons

Visste du till exempel:

• Att personer med afasi och andra kognitiva funktionsnedsättningar har varit med och testat användbarhet och begriplighet på flera myndigheters webbplatser.

Annons

• Att personer med afasi testat och varit med att ta fram den långsamma talsyntesrösten Majsan som gör det lättare att läsa och förstå texter.

• Att afasirörelsen arbetat för- och initierat ett försök med långsamma och mer lättlästa undertexter.

Innovation och produktutveckling kan gynna och vara användbar för många fler grupper i samhället.

Inget om oss utan oss – vi vill vara med!

Berit Robrandt Ahlberg, förbundsordförande Afasiförbundet

Anna Hansson, ordförande Gävleborgs läns Afasiförening

Katarina Larsson, ordförande Hudiksvalls och Nordanstigs Afasiförening

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy