Annons

Annons

Insändare
Slutreplik till Stenvard och Granath om lågtröskelmottagning med sprututbyte

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Bild: TT

Annons

Moderaterna vill i det här skedet stoppa lågtröskelmottagningen utifrån argumentet att den kan hamna för nära en skolverksamhet.

Inför hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 25 augusti presenterades ett gediget faktaunderlag. Forskningen hade inte kunnat påvisa några tecken på att sprututbytesverksamhet i närheten av en skola skulle innebära ökade risker för eleverna. Det bortser Moderaterna ifrån helt.

De förtiger samtidigt att Beroendecentrum i Gävle, med en liknande målgrupp, redan är placerad i anslutning till den planerade mottagningen. Mig veterligen har jag har inte hört att Moderaterna krävt att Beroendecentrum flyttas. Istället påstår de att Centerpartiet inte bryr sig om hur det påverkar skolbarn ”att röra sig i samma kvarter som sprutmissbrukare”.

Den statliga Samsjuklighetsutredningen kommer förmodligen att föreslå lagkrav på att alla regioner ska erbjuda lågtröskelverksamhet med både sprututbyte och annan förebyggande hälsovård. Utredaren Anders Printz konstaterar att man sett tydliga positiva effekter i de regioner som redan infört verksamheten och anser det vara av högsta vikt att samma hjälps erbjuds missbrukare i hela landet.

Annons

Annons

Moderaternas argumentation är därför minst sagt bekymmersam och utfallet av deras resonemang skulle riskera leda till att en redan hårt utsatt grupp drabbas ytterligare.

Joakim Westlund (C), hälso- och sjukvårdsnämnden

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy