Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Dags att boka utvecklingssamtal, länsstyrelsen!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Eva Cooper, Företagarna.

Bild: Arkivbild, Eric Salomonsson

Annons

Det är dags att boka utvecklingssamtal, länsstyrelsen!

Alla föräldrar med barn i skolan vet vad det handlar om. Lärarna har gjort sina bedömningar och kallar till utvecklingssamtal, och det är dags att svart på vitt få veta hur det egentligen går. När Företagarna nyligen genomförde Myndighetsrankingen 2021 fick vi det underlag som behövs för att boka in de för de små och medelstora företagen viktigaste myndigheterna till samtal. Vår förhoppning är att vi nu tillsammans med myndigheternas ”målsmän” kan hitta en plan för att den potential som trots allt finns ska kunna förverkligas.

Annons

I myndighetsrankingen framgick att alla Sveriges myndigheter har en hel del att jobba på gällande service och bemötande gentemot företagare. Länsstyrelserna i landet fick betyget 3,0 på en femgradig skala vilket gör dem till en ganska medelmåttig elev i myndighetsklassen. Det finns heller inget som pekar på att Länsstyrelsen Gävleborg skulle sticka ut positivt jämför med andra länsstyrelser. Samtidigt är det vår övertygelse att det finns en betydligt högre ambitionsnivå än vad resultatet ger sken av, och vi hoppas därför kunna sitta ned gemensamt för att hitta framgångsvägar för landets länsstyrelser, tillsammans och var för sig.

Annons

Vilket uppdrag bedöms en länsstyrelse på? Uppgifterna för Länsstyrelsen Gävleborg är bland annat att vara regeringens företrädare i länet, arbeta för att ge likvärdig service i hela länet och att tillgodose medborgarnas och företagens förväntan på snabb, rättssäker och enkel service. Ett tydligt uppdrag som vi tror varje länsstyrelse vill leva upp till, men då krävs skärpning. Med nöd och näppe godkänt är ingen framtidsstrategi. Det är inte rimligt att åsidosätta företagares behov och låta handläggningstiderna dra ut på tiden så att det riskerar företagens framtid.

När vi sitter på utvecklingssamtalet vill förstås gärna veta var det tar stopp. Är det en resursfråga (då kan vi ta gemensam ton för mer pengar), en effektivitetsfråga (då finns vi där för att ständigt vässa metoder och processer) eller kan det vara så att Länsstyrelsen inte prioriterar företagarna i vårt län tillräckligt högt (då behöver de verkligen lyssna på vad vi har att berätta)?

Annons

Sveriges företagare behöver mer än så här! Det är i de små och medelstora företagen som jobben skapas. De står för en stor del av skatteintäkterna till stat och kommun. De måste kunna lita på att samhället ger dem den service de behöver.

Eva Cooper, regionchef Företagarna Gävleborg

Helena Fond, näringslivsexpert regelförenkling Företagarna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy