Annons

Annons

Läsartext
Filmkväll och gympa för pensionärer i Trönö

Detta är en läsartext.

Birgitta Magnusson och Marianne Söderberg tittar på Margittas fina fjärilsfoton.

Annons

Den första kvällen som Tegnell släppte folket fritt, sammanföll med den planerade filmkvällen för SPF-seniorerna i Trönö. Den kvällen var ursprungligen vikt för Modevisning, men den tidigare osäkerheten i pandemiläget gjorde att den ersattes med en kväll med gamla Trönöfilmer. Uppslutningen för att se gamla filmer från 1950, innan Trönö och Norrala kommuner slogs samman, får betecknas som god när cirka 50 personer bänkade sig framför filmduken i Trönös biolokal, Enighet.

Att utvecklingen gått framåt med filmkvaliteten på de 70 år som passerat går inte att missa. Ljudet, med uppläsaren Arne Frid, hade lagts på i efterhand till den korniga, lite hoppiga svart-vita filmen där dock en hel del Trönöprofiler gick att känna igen. Nästa film, från en utflykt till Västansjövallen omkring 1973, var i färg och många gamla bekanta passerade revy och vissa kände igen sig själva trots att nästan 50 år passerat. Efter kaffepaus med smörgås tittade vi på en film som inte ens har 30 år på nacken, från 1994 och handlade om när Bo Hylén som några år bodde i Trönö, körde häst i skogen.

Annons

Annons

Den nyaste av de gamla filmerna som visades.

En uppskattad fotoutställning med fjärilsbilder av Margitta Skavsjö fanns också att se både på filmkvällen och på SPF:s ordinarie månadsmöte några dagar senare på Församlingshemmet då ordföranden Mats Andersson kunde hälsa knappt 30 besökare välkomna, varav glädjande nog några nya medlemmar. Att röra på sig är livsviktigt – det vet alla, men på äldre dagar med stela motsträviga leder är det inte alltid så lätt att komma igång. Att det ändå är möjligt för alla, visade vår egen "Sofia" och gympaentusiast, Märta Olhem. Hon visade med ett väl genomtänkt rörelseprogram att det är möjligt för alla att även röra sig sittande, utan att byta om och med de skor man råkar ha på sig. Med rytmisk musik fick hon igång deltagarna, som alla satt väl förankrade på sina stolar. Hon välkomnade också fler deltagare till SPF:s tisdagsgympa i skolans gymnastiksal och slog ett slag för allas vår Sofias morgongympa.

Annons

Annons

Märta Olhems sittgympapass.

Efter väl genomfört gympapass smakade det bra med dagens förtäring som bestod av Britt Erikssons goda kålsoppa och ostsmörgås innan lottdragning och ett parti bingo. Skönt ändå att vardagen med gemensamma aktiviteter och social samvaro som förr i tiden, ser ut att vara möjligt framöver.

Birgit Lundgren

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy