Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ljusdal södra

Insändare
INSÄNDARE: Östernäs – ett förlorat land?

Liberalernas Henrik Estander och Suzanne Blomqvist tycker att processen kring Östernäsområdet drar ett löjets skimmer över Ljusdal. Kommunstyrelsens ordförande Marit Holmstrand ger svar direkt.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Henrik Estander (L) och Marit Holmstrand (S).

Bild: Christer Nilsson, Stefan Westerlund, Arkivbild

Annons

Östernäs – det förlorade landet – håller på att hamna i samma långbänk som timmerterminalen. Att Socialdemokraternas kommunalråd, Marit Holmstrand, fortsätter att driva flytten av terminalen till Kläppa är märkligt. Under en längre tid har Ljusdals golfklubb klart och tydligt sagt nej till att sälja den mark som projektet vilar på. Om Socialdemokraterna fortsätter att driva kampen om det förlorade slaget är det kanske dags att utkräva ansvar?

Timmerterminalens vara eller inte vara har diskuterats i vår kommun i över 30 år. Det drar en löjeväckandes skimmer över vår förda politik. Självkritik krävs av samtliga politiska partier. Frågan är nu hur problemet ska lösas? Det vi vet är att en flytt till Kläppa inte kan ske, med särskild betoning på kan. Orsaken – Ljusdals golfklubb har sagt nej till försäljning av sin egen mark. Dags att plocka fram alternativa förslag.

Annons

Annons

Ett förslag från oss liberaler för att göra Östernäs till det förlovade landet är att tillåta byggande av bostäder – stora som små. Låt det privata exploatera för nybyggnation och låt Ljusdals kommun rusta upp Tallnoret för demensboende. Det är ju trots allt vad de äldre vill se.

Ett annat förslag från oss liberaler är att börja arbeta fram en vision för hur vår kommun ska utvecklas. Vilket samhälle vill vi leva, bo och verka i? För vårt parti är följande frågor styrande: skola och utbildning, näringsliv, integration, äldreomsorg, miljö och klimat. Ett helhetsgrepp är nödvändigt som rör hela kommunen – inte enbart våra tätorter.

Makten utgår från folket. Så lyder definitionen på den representativa demokratin. Det kanske Socialdemokraterna bör ta till sig. Men vilket är folket för Socialdemokraterna? Vi kan enbart tolka deras agerande som att golfklubbens medlemmar inte är en del av folket.

Ljusdals golfklubb har sagt nej till försäljning av mark. Ett nej som vi i Liberalerna klart och tydligt respekterar. Vi förväntar oss att även vårt kommunalråd visar den respekten.

Henrik Estander, Kommunalrådskandidat, och Suzanne Blomqvist, Liberalerna Ljusdal

Svar direkt:

Östernäs-området köptes 2009 av Ljusdals kommun, då sågverket lades ner. 2012 förvärvades de sista fastigheterna och därmed fanns det ett 11 hektar stort utvecklingsområde i centrala Ljusdal.

Annons

Den 30 november 2020 beslutade ett enigt kommunfullmäktige att anta detaljplaner för ”Östra delen” och ”Västra delen” för att  möjliggöra en fortsatt utbredning av Ljusdals centrumkärna med blandad bebyggelse.

Annons

Besluten överklagades av Trafikverket som anser att beslutet om en föreslagen utveckling av Östernäs kommer att försämra betydligt för den statliga järnvägsstrukturen. De menar att terminalfrågan måste ersättas på annan plats i järnvägssystemet innan avveckling kan ske.

Trätåg har kommit in till kommunen med en förfrågan om detaljplan för etablering i Kläppa. Det arbetet pågår. Det är således på Trätågs initiativ processen pågår.

Kommunen är givetvis angelägen om att Östernäsområdet frigörs för den utveckling som detaljplanerna medger. Jag är inte benägen att uttala mig offentligt om de förhandlingsprocesser som pågår mellan parterna.

Jag förstår inte vad Henrik Estander och Suzanne Blomqvist menar med att makten utgår från folket! När detaljplaneförslagen arbetades fram, var de föremål för både samråd och granskning. Inkomna synpunkter föranledde en del revideringar av planförslaget.

Sist men inte minst påminner jag om att Ljusdals kommunfullmäktige består av 41 folkvalda förtroendevalda som med stor enighet fattade beslutet. Det ingår i KSO-uppdraget att arbeta för att kommunfullmäktiges beslut verkställs!

Marit Holmstrand (s), kommunstyrelsens ordförande i Ljusdals kommun

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy