Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vindkraft i Söderhamn

Insändare
I Söderhamn skapar vi mer el än vi gör av med

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Wpd Offshores vd Olle Hedberg lyser av tillförsikt i Kuriren 21 september. Han har en mission. Vi söderhamnare ska förstå vad vi riskerar utan vindkraftpark Storgrundet: kommunens konkurrenskraft, arbetstillfällen, välfärdens kompetensförsörjning!

Bolaget öppnar nu PR-kontor i stan och städslar till detta Ingemar Olofsson med en mångårig bakgrund som tjänsteman i kommunen. Olofsson börjar sitt nya jobb med att säga att det är obegripligt att några sommargäster ska få styra debatten. Han sätter en dålig nivå här och med det lämnar jag honom därhän.

Annons

Wpd börjar nu detaljprojektera hamnar, farleder och vätgaslösningar. Kommunen har ännu inte sagt sitt. Men fullt ös framåt i fartblindhet. I gott sällskap av Kurirens ledarskribent Frida Demervall och hennes likasinnade.

Region Gävleborg använder mer el än vad som produceras, säger Hedberg. Det må vara hänt. I Söderhamn är dock förhållandet det motsatta. Vi använder mindre el än vi producerar, fast Hedberg vill få oss att tro motsatsen. Fossilfri el från vår vattenkraft och till viss del från kraftvärmeverket. En liten del utgörs också av solel, enligt Söderhamn Nära. Som också poängterar att elmarknaden inte fungerar som en ”lokal enhet” med kommunen som systemgräns, utan styrs av tillgång och efterfrågan i Sverige och EU. OK på det. Men det var ju inte så Olle Hedberg resonerade när han drog in regionen i sin bevisföring.

Annons

Söderhamns överskott på grön el har förvisso inte fört med sig att företag stått eller står i kö för att etablera sig i kommunen. Något de förmodligen inte heller kommer göra med 51 Eiffeltorn vid Storjungfrun. Den kraften lär ju också hamna på annat håll än i Söderhamn. Tillgång och efterfrågan. Eller hur?

Nu åter till den tillförsikt Olle Hedberg utstrålar. Kan det vara så, även om jag hoppas jag har fel, att bolaget redan fått underhandsbesked om ja till Storgrundet från Socialdemokraterna, Centern, Miljöpartiet, Vänstern och Kristdemokraterna? Medan övriga partier Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna tar avstånd från planerna. De vill inte se vår skärgård som experimentverkstad för vindkraft ingen ännu skådat (och hört!) i sinnevärlden.

Annons

Vi är många som anser att M, SD och L har mest råg i ryggen när de vägrar kliva på Hedbergs tåg. Men må frågan inte degraderas till simpel partipolitik. Må kommunfullmäktige inse vad detta handlar om innan det är för sent: Söderhamns överlevnad som skärgårdskommun.

Barbro Rabenius, Söderhamn

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy