Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vindkraft i Söderhamn

Insändare
Storjungfrun besöks av många turister som njuter av den fina naturen

Föreslår att projektet Storgrundet avslutas och maximal ansträngning görs att förverkliga Eystrasalt Offshore och Fyrskeppet Offshore istället, skriver Hannu Thomasfolk.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Gunnar Stattin

Annons

Ingemar,

Storgrundet handlar om mer än bara vindkraft.

Helt korrekt att Söderhamns Kommun antog 26 okt 2020 en jättefin översiktsplan för Söderhamn kommunen. Kommunen är positiv till vindkraft. Tyvärr glömmer du påpeka att Vindkraftsplanen som gäller är från 2014.

Vindkraftsplanen från 2014 är baserad på vindkraftverk som är 90 meter över havet (m.ö.h.) respektive 120 meter över havet.

Annons

Idag föreslås runt naturskyddsområdet Storjungfrun 290 meter över havet respektive 320 meter över havet och 350 meter över havet höga vindkraftverk.

Annons

Det som även ändrats sedan 2014 är att många projekt i världen byggs idag framgångsrikt längre ut från kusten.

Wpd har idag två andra projekt nämligen Eystrasalt Offshore, 6 mil från kusten och Fyrskeppet Offshore, 7 mil från kusten. Bara Eystrasalt är tänkt producera ca 13,5 TWh jämfört med Storgrundet 3,5 TWh.

Dogger Bank Wind Farm projekt utanför Englands kust ska bygga vindkraftsverk mer än 12,5 mil. Djupet till sjöbotten är ungefär samma som för Eystrasalt.

Ingemar, din chef sa att Storgrundet handlar om mer än bara vindkraft.

Kungen, Gustav II Adolf, gav Storjungfrun och andra öar i present till Söderhamns kommun.

Storjungfrun är naturreservat och besöks av många turister som njuter av den fina naturen och stillheten.

Ingemar, du frågar dig varför bara fritidsboende hörs i diskussionen. Vi har varit Söderhamnsbor sedan 1994 och därav senaste 10 åren som fritidsboende på halvtid. Först nu har vi förstått vilken rikedom Söderhamn har i form av skärgården. Även fritidsboende betalar skatt i form av fastighetsskatt, som inte vindkraftsbolagen gör i Sverige.

Med tanke på alla kommande generationer behöver vi värna om den kustnära miljön inklusive Storjungfrun.

Föreslår att projektet Storgrundet avslutas och maximal ansträngning görs att förverkliga Eystrasalt Offshore och Fyrskeppet Offshore istället som ligger utanför kustnära områden.

Hannu Thomasfolk

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy