Annons

Annons

Läsartext
Hembygdsföreningens byavandring vid Arbrå Kyrka

Arbrå Hembygds- och Fornminnesförening har sedan 2012 ordnat årliga så kallade Byavandringar. Under vandringarna har äldre byggnader, butiker och företag inom Arbrå området besökts och beskrivits av guider och intresserade deltagare.

Detta är en läsartext.

En av grupperna vid en av de större mer prominenta gravarna. Fotograf: John-Erik Eriksson

Annons

Tidigare har kraftverket, östra älvstranden samt kvarteren längs Bondegatan mellan Idrottsvägen och Ängeslundsvägen beskrivits. 2019 och 2020 uteblev vandringarna till följd av Corona-restriktioner.

Årets Byavandring 2021 ägde rum den 2 oktober vid Arbrå Kyrka i ett samarbete mellan Hembygdsföreningen och Svenska Kyrkan, Arbrå - Undersviks församling. Besökarantalet uppgick till nära 90 personer och en uppdelning i två grupper gjordes för att lättare nå ut med informationen.

I två omgångar informerades om kyrkobyggnaden, som uppfördes i slutet på 1400-talet med sina dekorativa takmålningar daterade 1510 - 1530. De samlingar som finns inne i kyrkan med altardekorationer och konstverk beskrevs och visades av församlingsherden Lars Sahlin och hans kunniga medarbetare.

Där finns dopfunt och kyrksilver med bland annat flera brudkronor och antika och tidsenliga textilier som använts/används vid kyrkliga evenemang. UIf Jansson kunde beskriva de regler som tidigare gällt för bänkindelning vid kyrkobesök.

Annons

Annons

Den fria placering som vi idag tillämpar vid kyrkobesök gällde definitivt inte i "gamla tider". Då fanns strikta regler för var i kyrkan som "herrefolket", bönderna, arbetarna, ogifta kvinnor och soldaterna skulle sitta.

Den andra besökargruppen fick samtidigt information utomhus från pålästa guider om de olika kyrkogårdsområdena med historiska/prominenta gravplatser, klockstapeln, bårhuset, kyrkuret, askgravplatsen och minneslunden. För att underlätta och möjliggöra för rörelsehindrade besökare att delta i utomhusevenemanget erbjöds sittplatser på en vagn.

De flesta deltagarna valde att njuta av den förträffliga lunchen i Scoutstugan. Fotograf: John-Erik Eriksson

Större delen av vandringen filmades, liksom tidigare år, och utgör nu en del av den dokumentation som Hembygdsföreningen samlar. I sockenstugan hade besökarna efter rundvandringen möjlighet att njuta av en vällagad och välsmakande lunch som Göran Gustavsson och hans medarbetare hade tillrett.

Annons

Annons

John-Erik Eriksson, Arbrå

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy